10 razloga zašto je dobro imati veliku stražnjicu

stražnjica, razlozi

1. Čini vas privlačnijima

Muškarcima su žene s većim guzama privlačnije jer ona povećava zakrivljenost kičme što je, s evolucijskog gledišta, vrlo poželjna tjelesna karakteristika. Zaobljenija kičma smanjuje mogućnost ozljeda tijekom trudnoće te je žena tijekom tog perioda pokretnija.

2. Imate bolju intuiciju od žena s malom stražnjicom

Istraživanja su pokazala da žene razvijaju snažan osjećaj intuicije u razdoblju puberteta, u vrijeme kada im se razvijaju i obline. Zbog toga mnogi teoretičari evolucije smatraju kako postoji poveznica između emocionalne inteligencije i veličine stražnjice.

Objašnjavaju kako žene s velikim stražnjicama i malim strukom privlače puno muškaraca pa zbog toga moraju razviti superiorne društvene vještine kako bi znale izabrati potencijalnog partnera.

3. Masno tkivo u stražnjici je bezopasno

Za razliku od viška bijelog masnog tkiva u crijevima koji može uzrokovati upale, visoki krvni tlak i druge bolesti, velika stražnjica puna je potkožnog žutog masnog tkiva koje je u tom području bezopasno.

4. Lakše se penjete uz stepenice

Uspon orkestrirani rad svih mišića donjeg dijela tijela, ponajviše gluteus maksimusa tj. velikog mišića stražnjice. Penjanje uz stepenice napornije za žene s ravnim stražnjicama i slabim mišićem.

5. Glad vas manje 'izbezumljuje'

U stražnjici su pohranjene određene količine masti koje služe kao 'gorivo' za organizam u trenucima u kojima ne možete jesti, a gladni ste. Zato na svoju guzu gledajte kao na zalihu 'hrane' koja vam pomaže da normalno funkcionirate u trenucima kada ste gladni, a niste u prilici posegnuti za obrokom.

6. Štiti vam donji dio leđa

Manje stražnjice teže pokreću noge tijekom hodanja i zbog toga se u 'akciju' uključuju i manji mišići što često dovodi do bolova u leđima. Kod velikih stražnjica ovaj problem ne postoji.

7. Može vam olakšati trudnoću

Žene tijekom trudnoće često pate od bolova u kralježnici koje im uzrokuje rast trbuha. Velika stražnjica pomaže ženama tako što stvara 'balans' i smanjuje pritisak težine trbuha na kralježnicu.

8. Manja je opasnost da ćete imati povišeni kolesterol i dijabetes

Istraživači su masti u stražnjici povezali sa zdravim raznima kolesterola i otkrili da velike stražnjice smanjuju rizik oboljenja od kroničnih bolesti. Žene s velikim stražnjicama imaju veće razine dobrog kolesterola koji čisti arterije i manje razine lošeg kolesterola koji ih začepljuje.

9. Štiti mišiće na stražnjem dijelu bedra

Ti mišići skloni su ozljedama, ali velika stražnjica ih štiti tako što im pomaže kod kretanja i kod aktivnosti koje su opasne za njih poput dizanja teških predmeta s poda.

10. Smanjuje bol pri padu

Velika stražnjica sama sebi služi kao mekani jastuk prilikom pada i štiti od fraktura u području zdjelice. Zbog toga su padovi uvijek puno bolniji za žene s manjim stražnjicama.

Izvor: zadovoljna.hr