Znate li što se događa u djetetovom organizmu kada proguta žvakaću gumu?

organizam, dijete, žvakaće gume

Žvakaća guma se sastoji od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu probavljivi, ali čovjekov probavni sustav je toliko sofisticiran da zna kako se riješiti onoga što ne može probaviti.

U trenutku kada dijete progutate žvakaću gumu ona prolazi kroz probavnu cijev i izbacuje se stolicom. A ne ostaje zalijepljena za stjenku želudca ili crijeva kako se vjeruje.

Međutim, priče o štetnom utjecaju progutanih žvakaćih guma nisu samo mit. Činjenica je da veliki broj progutanih žvakaćih guma u istom trenutku može stvoriti probleme u probavi kod male djece. Ukoliko se takvo što dogodi potrebno se hitno javiti liječniku.

Tri slučaja su se razmatrala u 1998 godini u Članku časopisa Pediatrics. Sva tri slučaja su dovela do katastrofalnih posljedica. Jedan od pacijenata je bio četverogodišnji dječak koji je o žvakanju žvakaćih guma postao ovisan u drugoj godini života. Dječak je žvakao do sedam žvakaćih guma dnevno nakon čega bi ih progutao. Ta količina žvakaćih guma dovela je dječaka do probavnih smetnji a naposljetku i operacijom. Za sva tri slučaja su bili potrebni operacijski zahvati jer su djeca gutala veliku količinu žvakaćih guma s čim se sam metabolizam nije uspio izboriti.

Stoga, nije za paniku ako se radi o jednoj žvakaćoj gumi, ipak, gutanje je u svakom slučaju najbolje izbjeći.

Izvor: index.hr