Znate li pravilno oprati kosu?

pranje kose, perut, problem suhe kose,  masaža vlasišta
Zašto je kosa masna?

Ne može se govoriti o masnoj kosi, već o masnom vlasištu. Žlijezde vlasišta su te koje, lučeći loj, maste kosu. Uzroci mogu biti genetski ili hormonski. Upravo zbog utjecaja hormona masno je vlasište vrlo čest problem u osoba u pubertetu.
Masti li se kosa više ako se često pere?

Često pranje ne uzrokuje pojačano lučenje loja, već, naprotiv, može pridonijeti da se stanje normalizira. Trebate pripaziti na vanjske uvjete: vrućina i nedovoljno zračni prostori mogu izazvati širenje krvnih žila što dovodi do povećane aktivnosti žlijezda.
Zašto se kosa isušuje?

Vlasi su sačinjene od keratiniziranih odumrlih stanica koje su međusobno povezane proteinskom supstancom. Vjetar, sunce ili vrući zrak iz sušila mogu oštetiti proteinsko vezivo. Kutikule se rastvaraju, kosa gubi elastičnost i mekoću te postaje ispucana.
Zašto nastaje perut?

Stres, neuredna prehrana i netolerancija određenih namirnica neki su od najčešćih uzroka pojave peruti. Dolazi do povećane stanične izmjene što izaziva ljuštenje vlasišta. Problem možete riješiti upotrebom šampona protiv peruti, koji treba koristiti naizmjence s običnim blagim šamponom.
Jesu li problem suhe kose i suhog vlasišta povezani?

Nije nužno da osoba koja ima suhu kosu ima i suho vlasište. Naprotiv, "miješani" tip kose vrlo je raširen. U tom slučaju vlasište je masno zbog prekomjernog lučenja loja, a vlasi su suhe i ispucale zbog štetnog djelovanja klimatskih uvjeta, boja za kosu ili trajne.
Isprobajte

• Svaki put kad perete kosu, priuštite si laganu masažu vlasišta jagodicama prstiju: na taj način potaknut ćete cirkulaciju.

• Za bolji učinak balzama, ostavite ga da djeluje deset minuta, a kosu umotajte u aluminijsku ili prozirnu kuhinjsku foliju.

• Kad ispirete šampon i balzam s kose, poželjno je da voda bude što hladnija. Na taj način nećete potaknuti žlijezde vlasišta da izlučuju više loja.

Izvor: Jutarnji.hr