Znate li koliko piva smijete piti, a da ne dobijete 'pivski trbuh'?

Znate li koliko piva smijete piti, a da ne dobijete 'pivski trbuh'?
...jer ne postoji mehanizam koji bi utjecao na skladištenja masti u predjelu trbuha kao posljedica konzumacije tolike količine piva, pokazuju istraživanja.

Ali, ako popijete više od litre piva dnevno i uz to prekomjerno jedete, struk će vam se proširiti, a kilogrami nagomilati, osobito kod muškaraca, upozorava u članku za Grupaciju pivara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori klinička nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Dakle, umjereno uživanje u pivu ne utječe na stvaranje "pivskog trbuha", već je gomilanje masnog tkiva posljedica prekomjernog jela i pića, a to su potvrdila i brojna istraživanja, kaže Vranešić Bender.

Za muškarce je, tvrde stručnjaci, dobro ako dnevno popiju 3-6 decilitara piva, a za žene do 3 decilitra. Ako se pridržavaju te preporuke, nema rizika od povećanja tjelesne mase ili trbuha, tvrdi Vranešić Bender.

Objasnila je da pivo ima sličnu energetsku vrijednost kao mlijeko, a u njemu nema nikakvih skrivenih spojeva koji bi poticali debljanje, posebice nastanak "pivskog trbuha".

U pivu je više od 90 posto vode, pa se može smatrati i dnevnim doprinosom unosu tekućine. Ne sadrži masti, ima nizak udio proteina, a ugljikohidrati uglavnom potječu iz ječma.

Pretjerivanje s unosom bilo koje namirnice ili pića rezultirat će gomilanjem masnog tkiva. Razlog eventualnoj sklonosti nakupljanju kilograma u pivopija možda leži u činjenici da se u pivu pretjeruje jer se smatra "tekućom hranom", a poznato je da tekuće kalorije ne osiguravaju jednak osjećaj sitosti kao kruta hrana.

Časopis Nutrition Reviews lani je objavio pregled svih istraživanja koja su se bavila konzumacijom piva i posljedično većim opsegom struka i debljinom, a svima je zajedničko da od umjerenog konzumiranja piva nema opasnosti od "pivskog trbuha" i prekomjerne težine.

Net.hr