Znanstvenici konačno otkrili hoćete li se udebljati ako jedete kasno navečer

Znanstvenici konačno otkrili hoćete li se udebljati ako jedete kasno navečer
Međutim, nova studija objavljena u British Journal of Nutrition, britanskom časopisu za nutricionizam, nije pronašla nikakvu vezu između kasne večere i pretilosti.

Prijašnje su studije tvrdile da vrijeme obroka utječe na metaboličke procese. No istraživači na King's Collegeu u Londinu da večera između 8 i 10 navečer ne nosi ništa veći rizik od pretilosti nego da jedete između 2 i 6 popodne.

Znanstvenici su proučavali prehrambene navike 768 manje djece stare od 4 do 10 godina i 862 nešto starije djece između 11 i 18 godina. Istraživanje je motrilo vrstu namirnica i vrijeme unosa kao i spol, visinu i težinu ispitanika.

Znanstvenici nisu pronašli nikakvu povezanost između vremena obroka i rizika od pretilosti. Osim toga, uvidjeli su da se razina energije kod djece uopće ne razlikuje s obzirom na to u koje su vrijeme večerali.

Iako su djevojčice između 11 i 18 godina koje su večerale ranije unosile nešto više ugljikohidrata, razlika je bila premala da utječe na opće rezultate. Isti je zaključak i za dječake od 4 do 10 godina koji su jeli više bjelančevina.

Znanstvenici ipak kažu da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se do kraja razumjela veza između vremena uzimanja obroka i rizika od prekomjerne težine. No zasad izgleda da su preporuke o tome da ne treba kasno jesti, neutemeljene.

Istraživači se ipak suzdržavaju od konačnih zaključaka jer u ovom istraživanju nije se uzelo u obzir koliko djeca spavaju te što i kada jedu za doručak i ručak te koliko se kreću. No kakao je najavljen nastavak istraživanja, uskoro bismo mogli dobiti i finalne zaključke.

jutarnji list