Zdravo i slatko

med od bundeve, bundeva, punjena bundeva
Od nje se pripremaju razna slana i slatka jela, kolači, pite, juhe i variva. No, da li ste ikada čuli za med od bundeve? Možda manje poznata, ova delicija jača naš imunitet u vrijeme gripa i prehlade, odlično djeluje na probavni sustav, jetru, bubrege te mokraćni sustav.

Bundeva je nisko kaloričan, odličan izbor u prehrani dijabetičara, svih koji žele smršaviti ili imaju probleme sa želucom i tankim crijevom. Savršeno regulira probavu zbog visokog sadržaja celuoze i pektina, a bogata je nizom vitamina, minerala i beta karotena od kuda joj i prekrasna boja. Sadrži vitamine A, C,E i B skupine; kalij, kalcij, željezo te jak antioksidans beta karoten.

Med od bundeve koji je vrlo lako pripremiti kod kuće, ima blago laksativno i diuretsko djelovanje jer regulira probavu, povoljno utječe na jetru i bubrege te potiče izlučivanje žuči. Također se smatra prirodnim lijekom za mokraćne puteve. Zbog svega navedenog, ovaj med jednostavno morate probati i uvrstiti među domaće, prirodne, a vrlo ukusne lijekove!


Kako napraviti med od bundeve?

Izrežite vrhove zrele bundeve te uklonite sjemenke i vlakna. U rupu koju ste izdubili stavite med ili smeđi šećer pa poklopite odsječenim vrhom bundeve. Ostavite da stoji deset dana na hladnom mjestu u nekoj većoj posudi jer će bundeva vremenom omekšati pa ćete je teže micati. U tom periodu, šećer, odnosno med u bundevi će se potpuno otopiti. Kada se otopi, skidamo poklopac i dobivenu tekućinu sipamo u staklenu posudu.

Med je najbolje čuvati u frižideru u čistoj, staklenoj tegli s poklopcem najduže mjesec dana. Ako se slučajno na poklopcu bundeve uhvati plijesan, samo napravite rupu na dnu bundeve pa kroz nju sipajte med u posudu. Ukoliko ga želite sačuvati duže, možete ga prokuhavati do zgušnjavanja, ali se tada izgubi i dio korisnih sastojaka. Bolje ga je jesti bez kuhanja kao poslasticu, dvije do tri žlice dnevno ili njime zasladiti čaj.

Ova slasna i zdrava delicija, podignuti će naš imunitet, blagotvorno utjecati na probavu i mokraćni sustav. S obzirom da je jako ukusna preparacija, med možemo mazati na kruh, palačinke ili ga jesti samostalno kao žlicu zdravlja! Jedino dijabetičari koji prate unos šećera trebaju pripaziti na konzumaciju. Svi ostali mogu u njemu uživati koliko žele. Uživajte i dobar tek!