Zdravo, a jeftino voće i povrće

jesen, zdravlje, plastične vrećice, povrće, vijek trajanja, djeca, povrće, učenje, voće, povrće, hladnjak, hormon ethrel, voće i povrće, izbjeljivanje, zubi, voće i povrće, voće, voće i povrće, Svježe voće, pesticidi, voće i povrće, hidratizacija, voda, voće i povrće, zimnica, kvaliteta voća i povrća, c vitamin, spravljanje zimnice, kancerogene tvari, teški metali, zagađenost, voće i povrće, povrće, ishrana, način ishrane, pravilna ishrana, dijeta, namirnice, svaki dan, pesticidi, voće i povrće, pranje, sezonske namirnice, nesezonska hrana, osobe s invaliditetom, farmeri, voće, povrće, životni vijek, istraživanje, voće i povrće, pranje, voće i povrće, pranje, zdravlje, voće i povrće, svježina
Ako ćete u svoju prehranu uvrstiti samo ovo voće i povrće, koje se može uklopiti u svačiji budžet, napravit ćete veliki korak u usvajanju zdravih životnih navika.

Kelj

Sadrži više kalcija od mlijeka i više vlakana od kruha od cjelovitih žitarica, a pristupačan je gotovo cijelu godinu. Nemojte ga previše termički obrađivati kako ne biste smanjili njegovu nutritivnu vrijednost.

Crveni kupus

Sadrži gotovo 6 puta više antioksidanata od zelenog kupusa. Može danima stajati u hladnjaku, a da ne izgubi svoja nutritivna svojstva.

Artičoke

Artičoke ostaju hranjive čak i kada se zamrznu ili konzerviraju, a kao takve su i pristupačnije od svježih. Odličan su izvor antioksidanata i vlakana. Provjerite zašto je dobro jesti artičoke.

Zelena jabuka

Od svih vrsti jabuka, zelena jabuka je najzdravija. Probajte što češće kupovati organski uzgojene jabuke kako biste mogli uživati u nutritivnim svojstvima kore.

Peršin

Peršin je puno više od začina. Sadrži vitamine A, C i K, kao i folnu kiselinu koja je neophodna za zdravlje srca. Ima više nutritivnih tvari od zelene salate, a možete u njemu uživati kao u salati.

Mrkva

Mrkve sadrže puno vlakana. Termičko obrađene mrkve će povećati sposobnost tijela da apsorbira beta karoten. Provjerite zašto je mrkva dobra za vaše zdravlje.

Pasirana rajčica

Svježa rajčica je većinu godine skupa, a pasirana rajčica je jeftiniji, ali nimalo lošiji izvor likopena koji smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara. Pasirana rajčica sadrži i do 10 puta više likopena od svježe rajčice, a značajno je jeftinija.

Grah

Odličan je izvor proteina i vlakana, a poprilično je jeftin. Konzervirani grah sadrži više antioksidanata od kuhanog, a ujedno je i jeftiniji. Ako konzumirate konzervirani grah, svakako ga isperite prije konzumacije kako biste uklonili suvišnu sol.

Cvjetača

Odličan je izvor vitamina C i antikancerogenih spojeva. Za razliku od brokule, cvjetača može u hladnjaku stajati danima, a da ne izgubi svoja nutritivna svojstva.

Grožđice

Grožđice su sušeno grožđe i imaju gotovo jednaka nutritivna svojstva kao i svježe grožđe, ali su značajno jeftinije. Grožđice su odličan izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu.

izvor: centarzdravlja.hr