Zdravi utaživači žeđi

Zdravi utaživači žeđi

Voda je životno važna

Ljudski organizam se sastoji 50 do 80 % vode, ovisno o dobnoj starosti. Gubitak vode od 2 % već može dovesti do umora i nepažnje, sporijih reakcija i ndeostatka snage. Gubitak vode od tri posto može dovesti do glavobolje ili zatvora.

Da se to ne bi dogodilo, tijelo signalizira smanjenu količinu vode u oraganizmu u vidu žeđi. No, vrlo često smo toliko zaposleni da taj signal upozorenja jednostavno previdimo. To se naročito događa djeci. Vrlo je važno podsjećati ih na to da redovno uzimaju tekućinu a nastavnici bi u školi trebali dozvoliti pauzu za piće.

Istraživački institut za prehranu djece preporučuje da djeca vrtićke dobi dnevno popiju minimalno 800 mililitara tekućine a djeca školske dobi oko jednu litru. Jednom tinejđeru je potrebna najmanje 1,5 litra. U vrućim danima, prilikom bavljenja sportom i drugim aktivnostima, potrebno je udvostručiti količinu tekućine koju pijete.

Lista pića

- Idealno piće za utažiti žeđ je voda, bilo mineralna ili obična voda. Informaciju o kvaliteti vode možete dobiti kod mijesnog isporučitelja vode. Djeca koja se od malena naviknu na vodu piju je bez problema i kasnije. Biljni i voćni čajevi su također preporučljivi.
- Ukusno ali sadrži mnogo kalorija: čisti voćni sokovi sadrže doduše mnogo vitamina, minerala ali i voćni šećer koji, naravno, sadrži kalorije. Iz tog razloga bi trebalo voćne sokove razrijediti sa vodom u omjeru 1:1.
- Nektari, limunade i drugi sokovi sadrže malo voća ali zato mnogo šećera. Jedna čaša limunade sadrži otprilike deset kocaka šećera. Mlijeko je zdravo ali kalorično i trebalo bi biti dnevno zastupljeno kao prehrambena namirnica a ne kao sredstvo s kojom će se utažiti žeđ.
- Za djecu nisu preporučljiva pića koja sadrže umjetna sladila (light pića), ACE sokovi, kava, crni i zeleni čaj, CocaCola, ledeni čajevi i energetska pića.

Što sadrže sokovi?

- Voćni sok je proizveden 100 % iz voća, sadrži vitamine i minerale te ovisno o sorti i do 10 % šećera iz voća.
- Voćni nektar ima od 25 do 50 % voća, manje vitamina i minerala i najmanje 12 % šećera.
- Razrijeđeni voćni sokovi sadrže 30 % voća, ostatak je šećer i voda. Takvi sokovi često sadrže umjetnu boju, umjetno sladilo i razne ostale dodatke
- Limunada sadrži 3 do 15 % voća, 12 % šećera, umjetnu boju, umjetno sladilo i umjetnu aromu.
Savjet:
Umjetna aroma, umjetna boja i ostali dodaci nisu zdravi za djecu. Onaj tko ih želi izbjeći neka pogleda sastojke na boci.

Smiju li djeca piti samo vodu?

Voda je najzdravija tekućina koja može utažiti žeđ kako za djecu tako i za odrasle. Ono što vrijedi za jelo, vrijedi i za piće: ne bi trebalo biti samo zdravo, nego i ukusno. Odrasli si tu i tamo priušte čašu vina, koktel ili CocaColu, pa tako bi i djeci ponekad trebalo dati nešto slatko za popiti. Na primjer, pri nedjeljnom ručku, za rođendan ili u restoranu. Mješavina od pola količine voćnog soka i pola vode je idealno piće.
Piće kojem će se dijete posebno veseliti je voda od gumenih bombona. Jedan crveni, zeleni i žuti gumeni bombon ubaciti u čašu sa vodom. To je pravi štos!

preuzeto sa : roditelji.hr