Zbog ovoga više nikad nećete bacati koštice iz lubenice

lubenica
lubenica

... ukusnoj namirnici, možda će vas iznenaditi i to da koštice koje većina odbaci, nisu ništa manje hranjive. Lubenica uz vodu i šećer sadrži vitamin A, vitamine B1 i B2, vitamin C, kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo te cink.

Ovo ukusno voće je idealno za čišćenje organizma pa ne čudi da je dopušteno i u mnogim dijetama, piše Tportal.hr. A ako ste i vi među onima koji prije nego krenu jesti, lubenicu pedantno očiste od koštica, možda ćete dobro razmisliti o promjeni te navike jer su neka istraživanja pokazala kako su koštice lubenice jako dobre za zdravlje.

Ipak, ovdje treba naglasiti kako je bitno da se koštice jedu same za sebe, kako biste dobili najbolje sastojke: proteine vitamin B, magnezij i zdrave masne kiseline. U nešto više od 20 grama koštica ima čak 10 grama proteina, a ovi su sastojci bitni za zdravu razinu kolesterola, djeluju protuupalno i općenito čuvaju zdravlje srca.

Bitno je odabrati koštice koje nisu proklijale jer čim koštice počnu klijati, nestaju spojevi koji otežavaju apsorpciju hranjivih tvari u organizmu. Koštice su bogate i magnezijem: esencijalnim mineralom koji je bitan za pravilan rad metabolizma.

Koštice lubenice svidjet će se svima onima koji vole grickati npr. sjemenke suncokreta kojima su i okusom vrlo slične, a možete ih čak i ispržiti na 15-ak minuta na papiru za pečenje u pećnici kako bi bile ukusno hrskave. I dobili ste zdravu grickalicu savršenu i za one koje vode računa o dnevnom unosu kalorija jer u oko 25 g koštica nalazi se oko 155 kalorija.