Zbog ovoga se vaš imunološki sustav okreće protiv vas

Gluten se nalazi u gotovo svemu, no to je sastojak koji kod nekih ljudi uzrokuje agresivne i pretjerane Reakcije su različite. Vaše tijelo može raditi prekovremeno da bi se obranilo od glutena bez da toga uopće budete svjesni. Ovo je povezano s osjećajem općenite boli, glavoboljama, teškom boli u crijevima, sindromom kroničnog umora, gubitkom ravnoteže, depresijom i reumatoidnim artritisom.

Naime, ovaj uobičajeni sastojak sadrži proteine koje vaše tijelo prepoznaje kao 'otrov', pa kako bi se obranilo stvara antitijela da bi blokirao percipiranu opasnost. Vaš imunološki sustav ispaljuje ta antitijela u ovaj 'otrov' kako bi ga se tijelo riješilo. Zbog ovoga se imunološki sustav može 'preforsirati' i tada počinju pravi problemi. Takve osobe često imaju više imunoloških problema, poput dijabetesa, osteoporoze ili astme.
Imunološki sustav može se braniti na mjestima na kojima je to najmanje poželjno, poput trbuha ili štitnjače. Ovo su dvije skrivene žrtve trovanja glutenom. Imunološki sustav nastoji suzbiti 'otrov', ali u tom se procesu sve može okrenuti protiv vas. Tu se 'rađaju' celijakija i autoimuno oboljenje štitnjače.

S celijakijom, netolerancijom organizma na gluten, ne možete probaviti hranu i ne dobivate potrebne nutrijente. Teško je održati dobro zdravlje, fizički simptomi postaju sve učestaliji i ozbiljniji, a u nekim slučajevima može nastupiti i smrt. Autoimuna bolest štitnjače može potpuno poremetiti hormonalni sustav jer je upravo štitnjača ta koja regulira hormone u vašem tijelu. Ako imate jednu od ovih bolesti, veoma su velike šanse da imate i drugu. reakcije.

Procjenjuje se da od zdravstvenih problema prouzrokovanih glutenom boluje 97 milijuna ljudi, a da toga uopće nisu ni svjesni.

Dobra je vijest da općem zdravstvenom stanju pomaže konzumiranje proizvoda bez glutena. Postoje i posebna Paleo dijeta koja diktira konzumiranje samo onih namirnica koje ne sadrže gluten, a koja je pomogla mnogim pacijentima.

No, gluten se može skrivati u gotovo svemu - konzerviranom povrću, lijekovima, umaku od soje, pa ček i zobi. Stoga je potrebno dobro čitati deklaracije na proizvodima koje kupujete i reducirati unos glutena u tijelo, čime ćete rasteretiti imunološki sustav i spriječiti pojavljivanje bolesti štitnjače, kao i ostale ozbiljne bolesti.

Prije nego se odlučite za neke korake, bilo bi dobro da napravite test intolerancije na hranu kako biste bili sasvim sigurni koji je vaš problem.

magazin.net.hr