Zašto se tresu ruke? Indikacija bolesti ili posljedica stresa?

stres

Kod drugih tipova tremora, stres ili uzbuđenje ih mogu pogoršati. Ako je tremor posljedica bolesti, može se proširiti s jedne strane tijela i na drugi.

Multipla skleroza

Ova bolest, koja cilja imunološki sustav, mozak, živce i leđnu moždinu, također može uzrokovati tremor ruku. MS može uzrokovati tremore u svim dijelovima tijela, ali najčešće se pojavljuje u ruci ili nozi, piše Web MD.

Odvikavanje od alkohola

Tremor je često i posljedica odvikavanja od alkohola i to jedan od prvih pokazatelja nedostatka alkohola na koje je tijelo naviknuto. Ako je bila u pitanju manja ovisnost, tremor može trajati par dana, ali ako se radilo o teškom alkoholizmu, tremor može trajati i više od godine dana.

Ponekad je tremor odgovor tijela na problem u organizmu, kao na primjer kod:

Uzimanja određenih lijekova - Neki lijekovi blokiraju dopamin u mozgu, čija zadaća je prijenos informacija iz jednog dijela mozga u drugi. Lijekovi koji utječu na dopamin su obično namijenjeni kontroli raspoloženja. Tremor će nestati nakon prestanka uzimanja lijeka.

Nedostatak vitamina B12 - Kod nedostatka B12 vitamina u organizmu, živčani sistem ne može funkcionirati punim kapacitetom. Ako se pojavi tremor, tu je u pitanju veliki manjak i čovjek bi trebao otići k doktoru kako bi dobio injekciju s B12 vitaminom. Manji nedostatak vitamina B12 se može nadoknaditi jedenjem ribe, jaja i mliječnih proizvoda.

Stres - Od financijskih i poslovnih briga pa do problema u vezi i zdravstvenih problema, stres pogoršava tremor. Bijes, ekstremna glad ili uskraćivanje sna mogu uzrokovati tremor u rukama. To je poznato kao fiziološki tremor.

Hipoglikemija (niska razina šećera u krvi) - Pojavljuje se tremor kao prirodna reakcija organizma na nedostatak šećera.

Hiperaktivna štitna žlijezda - Ponekad se dogodi da štitnjača počne proizvoditi previše hormona i kao posljedica se cijelo tijelo ubrzava. Čovjek će imati problema sa spavanjem, pojačat će se srčani ritam i tresti će mu se ruke.

Izvor: 24sata.hr