Zašto se mnogima povraća od vožnje automobilom i što je to kinetoza?

kinetoza, mučnina, voznja autom
Zapravo, to i nije bolest u pravom smislu riječi. Naime, dok sjedimo u autu ili na brodu osjet ravnoteže šalje poruku o kretanju, dok vidni osjet šalje poruku o mirnom sjedenju. Tu dolazi do konflikta jer osjet vida i osjet za ravnotežu različito doživljavaju kretanje.

Taj konflikt između ova dva osjeta uzrokuje neugodne simptome kao što su mučnina, povraćanje, vrtoglavica i sl. Osim u prometnim sredstvima, ovo neugodno iskustvo konflikta osjeta možemo doživjeti i u luna parkovima, primjerice na vrtuljcima, u kinima, pa čak i u virtualnim simulacijama videoigara.

Primjećeno je da ovom neugodnim simptomima češće podliježu žene nego muškarci, no najčešće su podložna djeca starosti do 12 godina. Niti kućni ljubimci nisu imuni, a zanimljivo je primjerice da netko može imati neugodno iskustvo kinetoze u vožnji automobilom, dočim mu s druge strane vožnja brodom po valovitom moru uopće ne mora smetati.

Pogledajte video ispod u kojem su objašnjene znanstvene činjenice koje stoje u pozadini konfliktnih osjeta koji dovode do toga da nam je mučnina u automobilu, brodu ili u zrakoplovu.

Netmobil.hr/Wikipedia