Zašto je najkorisnija svjetska biljka ilegalna roba? Drugi dio

Tkanine i ostali materijali od vlakana:

Konopljino vlakno spominje i Herodot, a stari Grci i Egipćani su se odjevali u odjeću izrađenu od konoplje. Stabljika konoplje se sastoji od dva dijela. Prvi dio je srž, drvenastog materijala. Drugi dio je vlakno, koje može biti prerađeno u bilo koju vrstu tkanine i koje je vrlo izdržljivo. Prve Levi's hlače, napravljene su od konoplje, zbog njezine izdržljivosti, kao i prva Američka zastava. Upotreba konoplje za tkaninu vrlo je jednostavna: polje vrlo guste konoplje raste sve dok ne otpadnu listovi. Tada je na redu žetva, konoplja se posiječe i ostavi se da leži u polju neko vrijeme. Nakon što biva oprana kišom, preokrene se da bi se izložila oba dijela stabljike. Tijekom tog vremena omekša i mnogo minerala se vrati nazad u zemlju. Nakon toga, razdvajaju se dva dijela konoplje, vlaknasti koji se koristi za predenje i ostatak koji može koristiti kao humus.

Ova biljka ima najduža i najjača vlakna. Izuzetno je otporna na habanje i trulenje te je kao takva bila primarni izvor za; platna, jedara, užadi, konaca i remenja stotinama godina prije nego li je najlon patentiran 1937. godine. Konoplja je korištena za odjeću, vojne uniforme i brodsku opremu, cipele, remenje za padobrane, prtljagu i još mnogo toga. Kolumbovi brodovi u potpunosti su bili opremljeni konopljom. Američki povijesni brod „Old Ironsides", bio je opremljen s više od 40 tona konoplje.

Pogodnija je za uzgoj od pamuka, pogotovo ako uzmemo u obzir da se danas pamuk uzgaja uz pomoć pesticida i umjetnog gnojiva.

Kao papir:

Svijet je izgubio gotovo pola svojeg šumskog područja u posljednjih 8.000 godina, a većina tog gubitka dogodila se u 20. Stoljeću. To se događa zbog upotrebe drveća za drvnu građu, ali i za papir. No, davno prije za izradu papira se koristila konoplja. Do 13-tog stoljeća nije bilo ovladano tehnologijom izrade papira od drveta, već se koristila konoplja, kao i stare krpe ( većinom od konoplje).

Gutenbergova Biblija tiskana na papiru od konoplje

Najstariji tiskani papir od konoplje koji postoji je kineski tekst iz 770. godine. Također je i tiskana poznata Gutenbergova Biblija na papiru od konoplje, 1455. godine, a Američka deklaracija o nezavisnosti iz 1776.godine je očuvana do danas, naravno, jer je tiskana na neuništivom papiru od konoplje. Konopljin papir ne žuti i ne sadrži u sebi nikakve kiseline. Konoplja se sastoji od 77% celuloze i za razliku od drveta, ne zahtijeva otrovne kemikalije poput dioksina i kloroforma da bi se napravio papir.
Konoplja je održiva, godišnja kultura koja je spremna za berbu nakon samo 120 dana za razliku od drveća kojem treba na desetke ili stotine godina da dostigne zrelost za sječu. Nadalje, berba konoplje ne uništava prirodna staništa tisuća životinjskih i biljnih vrsta.

Kao gorivo:

Kroz stoljeća, ulje konoplje je korišteno kao gorivo za uljane lampe. To je potisnuto kada je 1870. godine proizveden petrolej. Također, tu se i uplela nafta i naftaški lobiji kojima je jedini interes profit, a ne dobrobit ljudi i svijeta u kojem živimo. Danas bi mogli od tog ulja raditi pogonsko gorivo za dizelske motore. Za razliku od fosilnih goriva, konopljino ulje je obnovljivo i proizvodi manje otroovnih plinova koji zagađuju planetu (80% manje emisija ugljičnog dioksida, a gotovo 100% manje sumporovog dioksida).

Kao alternativa plastičnim materijalima:

Današnja plastika se radi od fosilnih goriva i toksičnih dodataka. Danas je sve prepuno plastike, celofana i najlona, a osim što su štetni za naš organizam, osiromašuju našu planetu i bio su nerazgradljivi.
Henry Ford je 1941. godine, održao medijski događaj gdje je zamahnuo sjekirom po prototipu automobila izrađenom od konoplje i drugih biljnih materijala da dokaže snagu tog vozila. Tehnologija naravno nije nikada stavljena u masovnu proizvodnju.

Henry Ford i njegov neuništivi auto od konoplje

Plastika izrađena od konoplje je dva i po puta tvrđa i jača od plastike izrađene od polipropilena, te se neće trošiti tamo gdje je učvrščena vijcima i neće se pojavljivati plijesan kao kod staklenih vlakana, te ne predstavlja opasnost po sigurnost i zdravlje. Njene komponente se mogu prerađivati, a od jedne biljke se može iskoristiti preko 80% njene težine. Sve ove značajke čine je pogodnom za proizvodnju trajnih proizvoda.

Kao građevni materijal:

Materijali na bazi konoplje mogu zamijeniti drvo i druge materijale koji se koriste za izgradnju kuća i drugih građevina, uključujući temelje, zidove, krovove, oplate, cijevi i boje. Most ojačan konopljom iz šestog stoljeća u Francuskoj je svjedočanstvo o čvrstoći i izdržljivosti ovog materijala, koji se naziva „hempcrete".

Madame France Perrier gradi oko 300 kuća godišnje od konoplje u Francuskoj. Godinama je istraživala načine kako okameniti biljnu materiju. Tijekom istraživanja je pronašla dokaze u starim egipatskim arheološkim nalazištima o betonu na bazi konoplje. Kad je otkrila sastojke mješavine, ona ju je još unaprijedila. Tako je pomiješala unutarnje vlakno s vapnencom i vodom, što uzrokuje da konoplja otvrdne u tvar jaču od cementa, a sa samo šestinom težine. Taj materijal, isochanvre, je fleksibilniji od betona, dajući mu veliku prednost u odnosu na konvencionalne građevinske materijale, posebno u područjima širom svijeta koji su sklonija potresima.

Građevni materijal od Konoplje

Moderni građevinski materijal od konoplje je lagan, vodootporan, otporan na vatru i štetočine i samo-izolacijski.

Kao lijek:

Kanabis se pojavljuje u gotovo svakoj poznatijoj knjizi medicine koju su napisali drevni znanstvenici i mudraci. Ubraja se među vrhunske lijekove, pod nazivom ‘panaceas', što znači ‘lijek za sve'. Za lječenje se koristi uglavnom indijska konoplja, mada se ne može potcijeniti i blagotvorna svojstva industrijske konoplje.
U Nizozemskoj je napravljen svojevrstan kompromis oko uživanja marihuane, te pritom nije zabilježeno povećanje narkomanije, već upravo suprotno.

Popis bolesti protiv kojih Kanabis uspješno djeluje:

multipla skleroza, liječenje raka, AIDS-a, glaukom, depresija, epilepsija, migrena, glavobolja, astma, svrbež, skleroderma, jaka bol, distonija, nesanica, a također i kao dezificijens i oblozi za tretiranje rana kod herpesa, protiv mučnine i povraćanja. Zatim kod ADHD poremećaja, ovisnosti, Alzheimerove bolesti, bipolarnog poremećaja, opekotina, cistične fibroze, kronične opstruktivne plućne bolesti, dijabetesa, ekcema, fibromijalgije, upalne bolesti crijeva, Parkinsonove bolesti.

Maslac od Kanabisa

U brojnim kineskim medicinskim knjigama sjeme Kanabisa se koristi za slijedeća stanja:

u svezi s porodom, to jest, da ga ubrza ako postoje komplikacije ili ako porod kasni, za oporavak nakon poroda, kod nedostatka krvi i pratećih febrilnih stanja, da razriješi zadržanu placentu kod majki koje su tek počele dojiti kao i za povećanje protoka mlijeka. Zatim pomaže uništiti i rastjerati parazite, kod arteroskelorze, kod menstrualnih nepravilnosti, kao diuretik, za smanjivanje tlaka, te liječi dizenteriju i zatvor.
Postoji više od 60 kemikalija u kanabisu koji mogu imati medicinske koristi. To je relativno lako izvući kroz hranu ili piće, ili u nekom od losiona, ili koristeći maslac, ulje i alkohol.

U Hrvatskoj nije dozvoljena sadnja konoplje, u stvari jedina sorta konoplje je dopuštena za sadnju u Hrvatskoj, njen je naziv ‘flajšman', ali je ona je odavno izumrla. Sve potrebne sirovine za one koji se bave proizvodnjom predmeta ili lijekovitih preparata od konoplje se uvoze u našu zemlju.

Od konoplje se može proizvesti oko 25 tisuća različitih proizvoda, pa je razumno za očekivati da će se ponovno prepoznati korist ove biljke koja je stvorena kao prirodni dar čovječanstvu.

Izvor: MatrixWorld