ZABRINJAVAJUĆE: Čak 40 posto zdravstvenih radnika pušači

ZABRINJAVAJUĆE: Čak 40 posto zdravstvenih radnika pušači
Republika Srpska, prema mišljenju Darka Markovića, nacionalnog koordinatora za kontrolu duhana RS, ima odličan Zakon o zabrani pušenja na javnom mjestu, ali je, kako on kaže, problem u tome što taj isti zakon predstavlja samo mrtvo slovo na papiru, prenose "Nezavisne novine".

"Zakon nije efikasan zato što je slaba kaznena politika. Na primjer, ako bilo ko pošalje dijete do kioska da kupi cigarete, ono će otići i uspjeće da to uradi", pojašnjava Marković i dodaje da medicinski radnici, iako znaju kakve opasnosti donosi pušenje, to svoje znanje ne primjenjuju dovoljno.

Sličnim podacima raspolaže koordinator za kontrolu duhana federalnog Ministarstva zdravstva Aida Ramić-Čatak, koja kaže da su istraživanja pokazala da se procenat pušača među medicinskim radnicima kreće između 40 i 45 posto.

Komentirajući federalni Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, doktorica Ramić-Čatak ističe da je on star 12 godina, te da je kao takav zastario, dok je novi u pripremi.

Prema njenim riječima, sprovođenje važećeg zakona je slabo, a potreban je i malo napredniji inspekcijski nadzor.

Suprotno mišljenju lječnika, u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove tvrde da se zabrana pušenja poštuje na većini javnih mjesta i objekata.

Glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić kaže da je Republička zdravstvena inspekcija za devet mjeseci ove godine izvršila 337 kontrola u ovim objektima koje su se odnosile na zabranu pušenja i sve kontrole su bile uredne.