Za što su dobre smokve?

smokva, redovito pražnjenje crijeva, bogate kalcijem, magnezij, smokva, kronične zatvore, pučka medicina, početne upale grla, Suha smokva, gastrointestinalni trakt, smokve, zdravlje, lubenica,  gorka dinja , šljiva, smokve

Svi znamo da je voće prepuno vitamina i minerala i isto tako znamo da je voće poželjno unositi u organizam u što većim količinama.

No, da li znamo koje bi voće trebali jesti više? Koliko znate o smokvama? Pripremili smo vam nekoliko crtica u kojima ćemo vam pokazati neke prednosti smokvi i dati vam razloge zašto bi baš trebali jesti smokve.

1. Smokva u svom sastavu sadrži veću količinu topljivih i netopljivih vlakana nego ostalo voće. Netopljiva vlakna nabujaju u crijevima jer na sebe vežu vodu. Time se potiče redovito pražnjenje crijeva, što je važno u prevenciji raka debelog crijeva. Topljiva vlakna utječu na smanjivanje kolesterola u krvi, a pomažu i u prevenciji raka pluća.

2. Smokve su bogate kalcijem i magnezijem, čak više nego što sadrži ista količina mlijeka.

3. Zbog velikog sadržaja magnezija, smokva se preporučuje protiv PMS-a, nesanice i povišenog krvnog tlaka.

4. Stari Grci i Rimljani smatrali su je simbolom muškosti, plodnosti i moći, vjerujući da su smokvu ljudima podarili bogovi Demeter i Bakho.

5. U južnim krajevima Hrvatske smokvu koriste za pravljenje marmelade i kolača.

zenskikutak.hr