FOTO/VIDEO  Za smanjivanje kolesterola, u borbi protiv plućnih bolesti...

ljekovita svojstva, recept, cikla, željezo, anemija, umor, cikla, salate od cikle, cikla, cikla, razina kolesterola, smanjuju razinu kolesterola, regulira kolesterol
Cikla je dvogodišnja biljka koja prve godine u zemlji razvija zadebljan korijen tamnocrvene boje i nadzemnu rozetu velikih listova s dugim peteljkama, također prožetih crvenilom. Iduće godine razvije se stabljika s brojnim, neuglednim cvjetovima, a cvate od lipnja do rujna, donese sjeme i ugine. Cikla je poznata prehrambena biljka koju uzgajamo u vrtovima i plantažno. Kod nas se, kao i u svim krajevima svijeta, uzgaja u velikim količinama. Jedna vrsta divlje cikle raste u primorskim krajevima Europe, sjeverne Afrike i Azije, a osobito u Turskoj i Indoneziji.

Ljekovita svojstva i primjena: Osim prehrambenih, od davnina su poznata i njezina ljekovita svojstva. Još su je stari Grci i Rimljani cijenili kao lijek za stvaranje krvi. Dioskurid i Galen su imali vrlo visoko mišljenje o ljekovitosti cikle iako nisu poznavali prave razloge te ljekovitosti. Ona sadrži mnogo ljekovitih tvari, a osobito kalija, kalcija, fosfora, sumpora, joda, željeza i bakra. Osim toga, sadrži vrlo rijetke, ali i važne metale rubidija i celzija koji su jako potrebni organizmu. Najnovije znanstvene studije su otkrile i postojanje ljekovite tvari antocijana koji sprečava obolijevanje od raka. Cikla još sadrži ugljikohidrate, biljnu bjelančevinu, biljnu mast i vitamine B1, B2, C i P. Poznato je da uslijed manjka vitamina P nastaju određene bolesti krvi. Za borbu protiv skorbutnih pojava taj je vitamin jednako važan kao i vitamin C, dok je vitamin B2 od velikoga značaja za stvaranje krvi, a naročito ga ima u soku cikle. U prehrani se upotrebljavaju korijen i mladi listovi, a ta hrana ima i ljekovito djelovanje protiv niza bolesti. Cikla liječi i pomaže kod brojnih bolesti: slabokrvnosti, izrazite slabunjavosti djece (skrofuloza), bolesti dišnih organa, osobito gripe i upale pluća s povišenom temperaturom, bolesti jetre, žuči i mokraćnih organa, djeluje protiv štetnoga zračenja X-zrakama, pospješuje rad nadbubrežne žlijezde, povoljno djeluje na središnji i cjelokupni živčani sustav, obnavlja i čisti krv, regulira niski tlak, uklanja smetnje krvotoka i dr.

Svježi korijenov sok: Oboljeli od raka i tumora trebaju piti 1/2 litre toga soka dnevno jer on blokira rast bolesti. U slučaju vidljivoga poboljšanja dnevnu dozu treba smanjiti na 1/4 litre. Slabunjava djeca neka piju sok zaslađen medom od kadulje. Kura se može lako provesti jer se cikla može nabaviti u svim prodavaonicama živežnih namirnica. Sok ne uzrokuje nikakve negativne posljedice i ne oštećuje želučanu sluznicu. Od 1 kg svježe cikle dobije se oko 0,7 l soka. U vrijeme pojave infektivnih bolesti, gripe ili dizenterije, treba svaki dan u gutljajima popiti po 1/4 l soka sirove cikle. Jednako tako, pijenjem ovoga soka obnavljaju se crvena krvna zrnca, pročišćava krv, otklanjaju smetnje krvotoka, pogotovo kad je nizak krvni tlak, djeluje protiv povišene tjelesne temperature, u slučaju gripe i upale pluća, bolesti svih dišnih organa i leukemije. Sok mrkve dragocjeno je sredstvo protiv zračenja, radioaktivnosti i X-zraka. Kod fraza, odnosno grčeva kod djece treba piti svaki dan nekoliko puta po jednu žlicu svježega sirovog soka cikle.

Kura ciklom: Za smanjivanje kolesterola, osobito kad se ne piju nikakvi lijekovi ili ako se lijekovi iz bilo kojega razloga ne mogu uzimati, savjetujem sljedeću kuru: svaki dan prije ručka popiti jednu času 0,20 l sirovoga soka cikle, bez obzira na mjesečnu fazu. Uz to tijekom dana treba piti 0,50 l kiseloga mlijeka. U isto vrijeme, ali samo kad raste mjesec, treba piti ujutro i navečer po jednu šalicu čaja od sjemena ljekovite biljke sikavice. Dvije male žlice sjemena sikavice se samelje, stavi u 1/4 l vrele vode, ostavi 20 minuta poklopljeno, procijedi te popije toplo i na gutljaje. Kad mjesec počne opadati, pije se ujutro i navečer po jedna šalica čaja od nevenovih cvjetova. U šalicu vrele vode staviti 2 male žlice cvjetova nevena, ostaviti 10 minuta poklopljeno, procijediti te piti toplo i na gutljaje.

Svježa cikla: Ljekovita svojstva cikle dolaze do punoga izražaja samo ako je jedemo svježu. Za zimu se može pohraniti u trapu ili u podrumu, a mogu se napraviti i razne salate koje traju duže vrijeme.

Varivo: Mladi listovi kuhaju se i pripremaju kao i drugo lisnato povrće.

U nastavku pogledajte cijelu emisiju 'Zlatni savjeti' Laudato TV, u kojoj fra Juro detaljnije pojašnjava sve gore navedeno.