VODEĆI STRUČNJAK UPOZORAVA Alkohol je gori od heroina i kokaina!

David John Nutt
Screenshoot

Did John Nuttav, neuropsihofarmakolog specijaliziran za proučavanje utjecaja droge na mozak i bivši savjetnik britanske vlade, tvrdi da je alkohol najštetnija droga, odnosno porok, piše The Guardian.

Nutt dodaje da su studije koje su radili on i njegovi kolege iz nezavisne savjetodavne skupine Drug Science na području Velike Britanije, Europe i Australije više puta pokazale da je šteta koju alkohol čini osobi koja ga konzumira i društvu u cjelini veća od štete koju čine heroin, "krek" kokain, duhan, marihuana i ecstasy.

"No, tijekom posljednjih 10 godina nije se napravilo ništa da bi se smanjio štetan utjecan alkohola na pojedince, obitelji i društvo", rekao je Nutt, koji planira objaviti novo izdanje svoje knjige "O drogama bez suvišnih priča" (eng. Drugs Without the Hot Air).

Prema studiji iz 2010. godine koju su napisali Nutt, Leslie King i Lawrence Phillips, na skali štetnosti droga koja se mjeri od nula do 100, alkohol zauzima prvo mjesto s indeksom štetnosti od 72. Heroin je "skupio" 55 bodova štetnosti, "krek" kokain 54, metamfetamini 33, kokain 27, duhan 26, amfetamini 23, kanabis 20, ecstasy devet i LSD sedam, prenosi Jutarnji list.

Nutt kaže da je jedini siguran način za uživanje u alkoholu "nošenje tri slamke" u kafić ili dijeljenje čaše vina s prijateljima.

"Kontinuirano se pokušava osporiti koncept štete od alkohola tako što se govori da ima određene benefite za zdravlje", dodao je. Međutim, alkohol je vodeći uzrok smrtnosti kod muškaraca mlađih od 24 godine i zaslužan je za 26 posto prijevremenih smrtnih slučajeva unutar te skupine građana.

"Alkohol vas ne štiti", rekao je Nutt, koji kaže da je optimalna doza trećina čaše vina ili pola čaše light piva. Kafići ne poslužuju vino na mililitre, ali Nutt ima rješenje za doziranje: "Naručite čašu vina ili čašu piva, ponesite tri slamke i podijelite piće s još dva prijatelja."