Vježbanje je bolje od bilo kakvog lijeka

vježbanje
vježbanje

I to je činjenica - ako želite lijek koji će vam popraviti raspoloženje, poboljšati pamćenje i zaštititi mozak od bolesti uzrokovanih starenjem, stručnjaci savjetuju da se pokrenete i budete više fizički aktivni.

Manje stresa

Brojna istraživanja dokazala su da bilo koja vrsta fizičke aktivnosti koja podiže broj otkucaja srca u minuti ili vas tjera na znojenje u isto vrijeme ima pozitivne efekte na vaš mozak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se neki pozitivni efekti vježbanja mogu primijetiti odmah, za neke je potrebno nekoliko tjedana da se manifestiraju. Dakle, ključ zdravog tijela i duha je vježbati redovno barem 45 minuta.

Istraživanja su pokazala pozitivne efekte dvotjednog vježbanja kod osoba koje pate od Alzheimera u ranim fazama bolesti.

Vježbanje nekoliko puta tjedno popravlja raspoloženje i umanjuje nivo stresa. Klinički je dokazano da vježbanje nakon samo deset dana ima pozitivne efekte kod osoba koje se bore s depresijom. Što se više krećete, vaše tijelo će se osjećati bolje, vaš mozak će raditi brže, a u isto vrijeme će se raspoloženje i kvalitet života popraviti.

Loš kolesterol

Vježbanje i fizička aktivnost reguliraju krvni pritisak, posebno kod osoba koje su gojazne i koje vode neaktivan način života. Smanjenjem krvnog pritiska smanjit ćete i mogućnost dobivanja moždanog udara.

Cijeli život se trudimo da smanjimo nivo lošeg kolesterola, a da se nivo dobrog kolesterola poveća. Adekvatnim vježbanjem, ali i ishranom, čistite krvne sudove od lošeg kolesterola i utječete da se nivo dobrog kolesterola poveća. Time sprečavate i pojavu ateroskleroze.

Pozitivan utjecaj na mozak

Kao i mišići u tijelu, i mozak treba aktivnosti da bi mogao živjeti. Studije su potvrdile da fizička aktivnost, osim što pozitivno utječe na fizičko zdravlje, ima pozitivan utjecaj i na funkcije mozga. I aktivnost od samo 20 minuta pomaže u obradi podataka i funkcijama memorije u mozgu.

Uz to, vježbanje ubrzava srčane otkucaje pa srce pumpa više krvi i više kisika doprema organima, pa tako i mozgu. Također, vježbanje pomaže tjelesnom oslobađanju hormona koji učestvuju u stvaranju hranjivog okruženja za rast moždanih stanica. Fizička aktivnost potiče aktivnost mozga stimuliranjem rasta novih veza između stanica u područjima mozga.

Regulirajte težinu

Vježbanje regulira tjelesnu težinu, a to direktno utječe na kvalitetniji i duži život. Nije isto cijeli život nositi 100 ili 60 kilograma. Razlika je ogromna. Dakle, smanjite svoju tjelesnu težinu i produžit ćete život.

Bez lomova

Jačanjem muskulature utječete na izdržljivost cijelog lokomotornog aparata. Lomovi su najčešći kod djece i starijih osoba, glavni razlog za to je slaba muskulatura koja nedovoljno podržava ekstremitete. Ako su mišići slabi, čak i skok s visine od 30 centimetara može biti poguban za neke od kostiju nogu.

Jako srce

Ako trenirate, srce će vam biti jako i zdravo, a život sretniji i duži. Vježbanje također sprečava pojavu inzulinske rezistencije, koja je jedan od problema modernog društva, To je bolest za koju je kriv naš način ishrane i neaktivan stil života.