Vitamin D: jesu li sunčeve zrake dovoljne?

Vitamin D: jesu li sunčeve zrake dovoljne?
VITAMIN D je do nedavno bio najpodcjenjeniji vitamin koji se sve više nalazi u centru pozornosti kako izlaze rezultati novih istraživanja. Osim što je potreban za zdravlje kostiju, ima i mnoge druge važne uloge; gotovo svaka stanica čovjekova tijela posjeduje receptor vitamina D što pokazuje
koliko ga naš organizam zapravo koristi, a njegov nedostatak povezan je s mnogim kroničnim bolestima. Budući da ga tijelo može samo stvarati, vitamin D nije vitamin u pravom smislu iz razloga što ga uslijed dovoljne izloženosti suncu nije potrebno dodatno unositi putem hrane i suplemenata.

Nedostatak vitamina D smatra se rizičnim faktorom kod nevjerojatno velikog broja bolesti kao na primjer:

-čak 17 različitih oblika raka

-bolesti srca i krvnih žila

-uzročnik metaboličkog sindroma (sindrom "x"), grupa karakteristika koje su povezane sa hipertenzijom, dijabetesom, pretilošću i dislipidemijom

-Parkinsonove i Azheimerove bolesti

Popis je zaista dug, no jedna studija (Melamed, et al.) pokazuje zaista frapantan podatak: povećenu smrtnost kod populacije sa nedostatkom vitamina D za čak 26%.

Istraživanja koja pokazuju kako je dodatna suplementacija poželjna u fitnessu i sportu nešto su starija, budući da su istraživači tražili razlog zašto sportaši imaju bolje rezultate ljeti u usporebi sa zimskim periodom. Veća razina vitamina D poboljšava performanse, kako u sportovima aerobne izdržljivosti, tako i u aktivnostima snage i jakosti. Vitamin D ima važnu ulogu u funkciji mišića, povećanju energije, te apsorpciji minerala kalcija, cinka i magnezija.

Dva su primarna načina dobivanja vitamina D. Tijelo sintetizira vitamin D pomoću sunčevih zraka te ga kasnije raznim kemijskim procesima priprema za upotrebu, dok se s druge strane može pronaći u jako malo namirnica i to u jako malim količinama, stoga se ne može dovoljno unijeti putem hrane. Zbog toga je nedostatak vitamina D izrazito rasprostranjen među općom populacijom u zemaljama . Nije dovoljno nekoliko ljetnih mjeseci godišnje kako bi razina vitamina D bila zadovoljavajuća, jer ona pada već vrlo brzo nakon što oslabe sunčeve zrake. Iz tog razloga, za vrijeme zimskih mjeseci, potrebna je suplementacija vitaminom D, od čega je najbolji oblik vitamin D3. Osim ako ne živite u zemlji blizu ekvatora i puno vremena provodite na suncu, suplementacija vitaminom D se smatra nužnom, kako za zdravlje, tako i razinu fitnessa.

MARCEL DE PRIVITELLIO/index.hr