Više od 50 posto studenata pati od bolova zbog kompjutera

...prenosivim, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika sa Univerziteta u Bostonu. To se događa budući da, kako su istakli naučnici, sve više djece odrasta pred ekranom kompjutera. Istraživanje je pokazalo da više od 50 posto studenata već pati od bolova vezanih za korištenje kompjutera, prenijeli su francuski mediji.

Svaki sedmi student je izjavio da bolove osjeća već nakon samo sat vremena provedenog ispred kompjutera. Glavnih uzrok tih bolova je, kako smatraju stručnjaci, to što korisnici kompjutera, prije svega prenosivih, ne zauzimaju pravilan položaj tijekom rada na računaru.

Istraživači savjetuju da se za rad više koriste miševi nego sistem "touchpad" za upravljanje računarom prstima koji može dovesti do pritiska u ruci i ručnom zglobu.

Oni ističu i da miš treba da bude postavljen u visini lakta, ne predaleko od računara, kao i da su ekrani računara često postavljeni prenisko, zbog čega osoba mora da se naginje naprijed, što može izazvati bolove u leđima i vratu.
Zato je, kako preporučuju naučnici, važno tijekom dana povremeno protegnuti vrat i zglobove.

Naučnici su, međutim, naveli i da ljudi koji se bave nekom fizičkom aktivnošću manje imaju problema sa bolovima vezanim za korištenje računara od onih koji su manje fizički aktivni.