Važno otkriće: Liječnici uspjeli zaustaviti širenje raka

Važno otkriće: Liječnici uspjeli zaustaviti širenje raka
Sada su znanstvenici iz SAD-a došli do velikog napretka povezanog s time kako se stanice oboljelih od raka repliciraju i kako zaustaviti taj proces, pa čak ga i unazaditi.

Stanice u ljudskom tijelu neprestano se repliciraju, stvarajući identične kopije, dok mehanizmi unutar tijela kontroliraju cijeli proces kako ne bi došlo do nastanka previše stanica. Kada ti mehanizmi zakažu, stanice ne prestaju rasti i pretvaraju se u tumore. Uobičajeno liječenje sastoji se od kombinacije operacije, kemoterapije i radioterapije, ovisno o situaciji. Prenosi N1 televizija.

Znanstvenici s klinike Mayo na Floridi uspjeli su identificirati "mikroprocesor" u stanicama koji reguliraju njihov rast. Zove se mikroRNA i "zapovijeda" stanicama kada se trebaju prestati dijeliti.

Kod zaraženih stanica taj je proces složeniji, a znanstvenici su uspjeli pronaći način kako ga zaustaviti, pa čak i unazaditi, što omogućuje da se stanice tumora prestanu širiti ljudskim organizmom.

"Inicijalni eksperimenti kod nekih od invazivnijih oblika raka vrlo su obećavajući", kazao je profesor biologije s klinike Mayo Panos Anastasiadis.