Važno: Namirnice koje ne smijete podgrijavati

mikrovalna pecnica

1. Celer. Uglavnom ga koristimo za kuhanje juha i temeljaca ili pak pire i salatu. Nakon kuhanja celer obavezno treba izvaditi iz juhe i pojesti ga svježeg. Sadrži nitrate koji postaju toksični uslijed ponovnog zagrijavanja.

2. Jaja. Također spadaju u skupinu riskantnih namirnica. Nikada ne podgrijavajte tvrdo kuhana jaja, kajganu ili musaku s preljevom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti svježe pripremljene. Smijete ih čuvati u frižideru i pojesti hladne.

3. Špinat. Stručnjaci preporučuju da kuhani špinat pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan poslije. On sadrži visoki postotak nitrata koji se uslijed stajanja, ali i ponovnog podgrijavanja pretvaraju u kancerogene nitrite opasne za naše zdravlje.

4. Krumpir. Većinu nas odmalena su učili da se krumpir nikada ne podgrijava i ne ostavlja za dan poslije. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje nutrijente tijekom zagrijavanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate variva za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krumpir.

5. Gljive. Jedu se odmah nakon pripreme. Podgrijavanje mijenja sastav protein u gljivama zbog čega može doči do raznih probavnih i želučanih problema. Također mijenjaju svoj okus. Zabrana podgrijavanja vrijedi i za juhe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze gljive.

zadovoljna.hr