Važan razlog zbog kojeg ne smijemo ignorirati bol u vratu

bol u vratu

Simpozij je okupio najbolje koji se bave bolestima i drugim stanjima kralježnice, a voditelji skupa bili su predsjednik i potpredsjednik Hrvatskog vertebrološkog društva profesori Simeon Grazio i Boris Božić.

Simpozij je održan pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU-a u povodu Svjetskog dana kralježnice, piše Zadovoljna.hr.

Vratobolja se javlja kod skoro 20 posto stanovništva i zato se smatra jednim od najčešćih zdravstvenih problema, a doživi je i 50 posto zaposlenih. Predstavlja veliki osobni teret te se po učestalosti nalazi odmah iza križobolje.

Njezini uzroci mogu biti različiti, uglavnom mehaničke prirode, iako se u kliničkoj praksi točni uzroci nerijetko i ne mogu identificirati. Iako liječenje vratobolje uglavnom donosi dobre rezultate, otprilike jedna trećina bolesnika razvije kroničnu vratobolju koja je u stalnom porastu.

Upravo je zato važno javiti se liječniku kada se prvi put suočite s bolovima u vratu koji ne prestaju. Jedino se tako može na vrijeme utvrditi razlog pojave vratobolje, sanirati postojeći problem i spriječiti razvoj kronične boli u vratu.