Vakula najavio: Tko teže podnosi promjene, ni sljedećih mu dana neće biti baš najbolje

zoran vakula, Božić, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza, zima, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza
Danas neće biti toliko vedrine, ni tako velikog temperaturnog dnevnog hoda kao u četvrtak, kada je u većini unutrašnjosti živa u termometrima meteoroloških kućica DHMZ-a na 2 metra visine porasla za više od 10 °C, u Pazinu čak za 20 °C - od -6 do 14 °C. No, i dalje će gotovo diljem kopnenog područja biti "minusa", uz koje će ponovno biti mraza, za mnoge i struganja vjetrobranskih stakala, a ponegdje vjerojatno i poledice jer su uz promjenljivu naoblaku moguće slabe oborine, uglavnom ujutro u zapadnim krajevima. Sasvim suho ne može se jamčiti ni posvuda na Jadranu, posebice ne na sjevernom dijelu, gdje će poslijepodne ponovno biti bure, podno Velebita i s olujnim udarima", piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

I subota će, dodaje Vakula, početi s prohladnim jutrom i "negativnom" temperaturom, pri tlu i ponegdje blizu mora, ali će uz jačanje južine poslijepodne biti iznadprosječno toplo.

U nedjelju još toplije, ali i vjetrovitije i oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, zatim vjerojatno i južnije. U ponedjeljak je diljem Hrvatske gotovo sigurna nova promjena vremena s kišom, zahladnjenjem, gdjegod i snijegom, osobito u gorju...

"Ukratko, tko teže podnosi promjene vremena, ni sljedećih mu dana neće biti baš najbolje. Za veljaču - ništa neobično, ali mnogima i ne odviše ugodno", poručuje Vakula.

Za vikend će poslijepodneva biti iznadprosječno topla, ali ne i u ponedjeljak, kada će najtoplije biti u prvom dijelu dana. Najstabilnije će biti u subotu, tijekom koje će u kopnenom području jačati jugozapadnjak. U nedjelju slijedi nablačenje te sve češća kiša, najprije u gorju i Istri, zatim i drugdje. U ponedjeljak, uz pad temperature i sjeverni vjetar, ponovno će ponegdje biti i snijega, osobito u gorju, a povremenih oborina vjerojatno će biti i sljedećih dana, tijekom kojih će vrijeme biti primjerenije za veljaču od onoga za vikend.

Hladnoća u SAD-u što se događa Stručnjak otkriva zašto je klima sve ekstremnija i čemu je Hrvatska podložna

"I na Jadranu će subota biti najsunčanija i najmirnija, te do večeri još posvuda suha. U nedjelju već jaka južina, ponegdje i kiša, najprije na sjevernom Jadranu, a u ponedjeljak uzduž cijelog Jadrana slijedi osjetna promjena vremena s pljuskovima, zahladnjenjem te najprije jugom i oštrom, zatim ponegdje vjerojatno i lebićadom, na kraju burom i tramontanom, koje će potrajati i u nastavku novog tjedna, promjenljivog i vjerojatno hladnijeg od ovoga", kaže Vakula.