Vakula najavio: Tko teže podnosi promjene, ni sljedećih mu dana neće biti baš najbolje

Vakula najavio: Tko teže podnosi promjene, ni sljedećih mu dana neće biti baš najbolje
Danas neće biti toliko vedrine, ni tako velikog temperaturnog dnevnog hoda kao u četvrtak, kada je u većini unutrašnjosti živa u termometrima meteoroloških kućica DHMZ-a na 2 metra visine porasla za više od 10 °C, u Pazinu čak za 20 °C - od -6 do 14 °C. No, i dalje će gotovo diljem kopnenog područja biti "minusa", uz koje će ponovno biti mraza, za mnoge i struganja vjetrobranskih stakala, a ponegdje vjerojatno i poledice jer su uz promjenljivu naoblaku moguće slabe oborine, uglavnom ujutro u zapadnim krajevima. Sasvim suho ne može se jamčiti ni posvuda na Jadranu, posebice ne na sjevernom dijelu, gdje će poslijepodne ponovno biti bure, podno Velebita i s olujnim udarima", piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

I subota će, dodaje Vakula, početi s prohladnim jutrom i "negativnom" temperaturom, pri tlu i ponegdje blizu mora, ali će uz jačanje južine poslijepodne biti iznadprosječno toplo.

U nedjelju još toplije, ali i vjetrovitije i oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, zatim vjerojatno i južnije. U ponedjeljak je diljem Hrvatske gotovo sigurna nova promjena vremena s kišom, zahladnjenjem, gdjegod i snijegom, osobito u gorju...

"Ukratko, tko teže podnosi promjene vremena, ni sljedećih mu dana neće biti baš najbolje. Za veljaču - ništa neobično, ali mnogima i ne odviše ugodno", poručuje Vakula.

Za vikend će poslijepodneva biti iznadprosječno topla, ali ne i u ponedjeljak, kada će najtoplije biti u prvom dijelu dana. Najstabilnije će biti u subotu, tijekom koje će u kopnenom području jačati jugozapadnjak. U nedjelju slijedi nablačenje te sve češća kiša, najprije u gorju i Istri, zatim i drugdje. U ponedjeljak, uz pad temperature i sjeverni vjetar, ponovno će ponegdje biti i snijega, osobito u gorju, a povremenih oborina vjerojatno će biti i sljedećih dana, tijekom kojih će vrijeme biti primjerenije za veljaču od onoga za vikend.

Hladnoća u SAD-u što se događa Stručnjak otkriva zašto je klima sve ekstremnija i čemu je Hrvatska podložna

"I na Jadranu će subota biti najsunčanija i najmirnija, te do večeri još posvuda suha. U nedjelju već jaka južina, ponegdje i kiša, najprije na sjevernom Jadranu, a u ponedjeljak uzduž cijelog Jadrana slijedi osjetna promjena vremena s pljuskovima, zahladnjenjem te najprije jugom i oštrom, zatim ponegdje vjerojatno i lebićadom, na kraju burom i tramontanom, koje će potrajati i u nastavku novog tjedna, promjenljivog i vjerojatno hladnijeg od ovoga", kaže Vakula.