Uzavreli klimatski uvjeti: Savjeti za preživljavanje na + 40 stupnjeva Celzijusa

Uzavreli klimatski uvjeti: Savjeti za preživljavanje na + 40 stupnjeva Celzijusa
Upravo zato vas podsjećamo na neka osnovna pravila kojima ćete zaštititi svoje zdravlje u uzavrelim klimatskim uvjetima.

Visoke temperature i povišena vlaga nisu ništa uobičajeno u ljetnim mjesecima. Ali posljednji dani kolovoza koji bi trebali označavati i ljeto u nešto 'nježnijem' obliku, ove su godine obilježili dosta viši Celzijevi stepeni u odnosu na prijašnja ljetna iskustva. Dnevnik.hr podsjeća na osnovna pravila koja će vam olakšati izdržavanje tropskih vrućina.

1. Pijte dovoljno tekućine
Bez hidratacije tijelo ne može normalno funkcionirati. Kako biste ga u uvjetima velikih vrućina opskrbili sa dovoljnom količinom tekućine pijte dovoljno vode, ali ne i soka obogaćenog šećerom ili umjetnim sladila koji dodatno potiču žeđ. Ukoliko imate problema sa posebno naglašenim znojenjem posegnite za sportskim pićima obogaćenim elektrolitima. Ali prvi izvor hidratacije uvijek i u svakoj prilici treba biti obična voda.

2. Neka cirkulira zrak u prostoriji
Ako nemate klima uređaj u svom životnom prostoru, dobro vam može poslužiti i ventilator. Bez obzira je li riječ o malom, velikom ili stropnom ventilatoru omogućit će cirkuliranje zraka čime one postaje nešto hladniji nego u 'stajaćem' izdanju. Pri tome vodite računa da zrak ne puše direktno prema vama kako se biste ugrozili zdravlje uklještenjem mišića ili prehladom.

3. Nosite odjeću od prirodnih materijala
Prirodni materijali kao što su lan i pamuk omogućit će lakše disanje kože. Zbog sintetičke odjeće vrućinu možete osjećati još intenzivnije jer ona 'zaključava' visoku temperaturu između tkanine i kože.

4. Ne nosite crnu odjeću
Crna boje je šik i elegantna i ako je dio vaše svakodnevne garderobe učinite izuzetak i ove osobine stavite u drugi plan zbog zdravlja i komocije. Nemojte biti solarna ploča kojoj tolike sunčeve zrake niti nisu potrebne, već obucite svjetlije boje koje neće biti mamac za jako sunce.

5. Nigdje bez kreme za sunčanje
Iako imate podlogu te ste tijelo ogrnuli brončanim plaštom, ukoliko provodite vrijeme na otvorenom na kožu izloženu suncu nanesite kremu sa zaštitnim faktorom kako biste se zaštitili o štetnih UVA i UVB zraka.