Uspinjanje stepenicama za zdravlje srca

stepenice
stepenice
... stana koji je u višekatnici jer to je idealna vježba za sve nesportaše, osobito za osobe koje puno vremena provode sjedeći, smatra dr. Alain Frey, voditelj francuske Udruge za sportsku medicinu.

Gubljenje kalorija

On objašnjava da su za vrijeme uspinjanja i silaska niz stepenice aktivni brojni mišići - mišići nogu, trbuha i ruku, a aktiviraju se i mišići leđa. Penjanje stepenicama potiče rad gotovo svih skeletnih mišića.

Korištenjem skeletnih mišića, odnosno mišića koji su potpora koštanom tkivu, pomaže se ubrzanju metabolizma i potiče potrošnja kalorija u stadiju mirovanja.

Razna istraživanja dokazala su da se ovim načinom tjelovježbe gubi puno kalorija.

Po nekim navodima, za hodanje stepenicama je potrebno i do sedam puta više energije nego pri vožnji liftom, a osam do devet puta više nego sjedenjem.

Dobra vijest je da se kalorije ne troše samo dok se penjete stepenicama, već i dok njima silazite.

Bez forsiranja

Francuski liječnik usto ističe da su uspinjanje i silazak niz stepenice odlični za održavanje srčanog mišića zdravim. Pritom treba voditi računa o tome da se svak pridržava ritma koji mu najbolje odgovara.

Treba voditi i računa o tome da se niko ne treba forsirati ni pratiti nekoga tko je brži, već se zaustaviti ako se pojavi potencijalno abnormalno i teško disanje, bol u predjelu grudnog koša ili u zglobovima, kaže dr. Frey.

Osobama koje, primjerice žive na 15. katu neke zgrade, savjetuje korištenje lifta do 13. kata, a potom nastavak pješice. Ističe da su hodanje i uspinjanje stepenicama dvije fizički najdostupnije vježbe - besplatne i dostupne svima.

"Posvuda oko vas su i stepenice i liftovi, a na vama je da odaberete ovo drugo. To je dulji put do odredišta, no bez sumnje kraći put do dugoročnog cilja, a to je zdrav organizam", poručuje dr. Frey.

Deset tisuća koraka dnevno

Na pitanje koliki je idealan broj koraka koje bi trebalo dnevno napraviti, dr. Frey odgovara da nema idealnog broja, no da je dobro da zdrava osoba napravi između 6000 i 10000 koraka, u koje su uključeni i oni napravljeni po stepenicama.