Uskoro lijek za prestanak pušenja

Uskoro lijek za prestanak pušenja
Naime, istraživački tim sa Scripps Research Institutea na Floridi, SAD, otkrio je izvor želje za nikotinom u mozgu, otvarajući tako put prema novim lijekovima koji bi pomagali pušačima da se riješe grozne i opasne navike. I sve skuplje.

U pokusima na štakorima naučnici su odredili funkciju gena CHRNA5, za koji se još prije nekoliko godina smatralo da ima veze s ovisnošću o nikotinu.

Gen kontrolira receptor, ulaznu točku na površini stanica mozga, koji reagira na molekule nikotina. Kod normalne verzije ovog gena, sve veće od sićušne doze nikotina šalje mozgu poruku koja kaže: "prestani konzumirati".

No, učinak je bio potpuno drugačiji kod miševa kod kojih je jedan dio receptora, poznat kao alpha5, isključen. Negativna poruka nikad ne stiže do mozga, a posljedično - glodavci se ne mogu zasititi nikotina. Sličan se scenarij događa kod nekih ljudi. Oni imaju peh da su "rođeni ovisnici o nikotinu".

"Kod nositelja te varijante gena veća je vjerovatnoća da će razviti ovisnost o nikotinu", tumači voditelj istraživanja Paul Kenny koji je nakon objave studije u Natureu, dobio mogućnost za stvaranje nove kategorije lijekova koji bi pomogli u prestanku pušenja djelujući na taj receptor.

www.bh-news.com