Umirite umorne oči

lijepota
... podočnjacima mogu izmijeniti vaš izgled poput loše oblikovanih obrva.

Nakupljanje tečnosti

Obično nastaju nakon neprospavane noći, stresne i burne radnog tjedna, strogih dijeta, alergija, stresa. Sve to utječe na to da se tečnost nakuplja ispod očiju i da nastaju one mrske vrećice. Možda vam ponekad djeluje nemoguće, ali taj je problem lako riješiti.

Promjene u stilu života i prelazak na zdraviju ishranu mogu trajno promijeniti stanje nabolje. Krenite od spavanja. Ako se budite natečeni, posebno u predjelu očiju, probajte promijeniti nešto u načinu spavanja.

Spavajte na leđima ili dodajte još koji jastuk da podignete malo glavu, da se tečnost ne bi zadržavala na licu i ispod očiju.

Ne samo da će vam donijeti mnogo drugih dobrobiti nego će vam pomoći i da smanjite podočnjake - da, obična voda. Pijte je što više tijekom dana, bilo da je zima ili ljeto. Odmah po ustajanju popijte čašu vode (poželjno s limunom). Nosite flašicu sa sobom gdje god krenete. Pijuckanje će vam prijeći u naviku. Neka vam blaga limunada bez šećera uvijek stoji u frižideru.

Čašica više

I usporite sa zabavama, neprospavanim noćima i alkoholom. Postoji mnoštvo dobrih načina da se zabavite koji ne uključuju čašicu više i ostajanje poslije ponoći radnim danima. Uz to, obično pohrlimo i za slanim grickalicama, pa kad saberete alkohol i so, možete samo reći: dobro jutro, podočnjaci.

I ne dirajte lice, posebno ne nos i oči. To su osjetljivi dijelovi tijela. Čak i ako su suhi ili vas svrbe, ne trljajte ih naglo. Radije ih operite ili pređite kuglicama vate natopljenim u hladnu vodu. Prebrišite oči nježno, bez trljanja.

Trepćite

Kada dođete na posao, trepćite malo češće. Naime, kad spavate, ne trepćete, pa i to jednim dijelom dovodi do nakupljanja tečnosti ispod očiju. Kad ustanete, brzo trepćite 30 sekundi. To vam može pomoći da ublažite podočnjake.

Vrećice čaja

Kofein utječe na skupljanje kože kada ga nanesete površinski. Zato se stavljaju vrećice čaja na oči. Preporučuje se zeleni čaj, jer ima protuupalno djelovanje. Samo pokvasite dvije vrećice zelenog čaja u hladnoj vodi i stavite na oči na 5 minuta.

Krastavci

Krastavci se koriste iz nekoliko razloga: sadrže vitamin C, kofeinsku i silicijsku kiselinu, pa sprečavaju zadržavanje vode i otekline. Rashladite kriške krastavca u frižideru i držite na očima deset minuta. Na isti način iskoristite kolutiće krompira.

Mlijeko

Mlijeko je, također, dobro, jer sadrži aminokiseline i vitamine A i D, korisne za lijepu kožu. Samo natopite dvije kuglice vate u hladno mlijeko, ocijedite, pa stavite na oči i držite desetak minuta.

Zamrznite kašičicu

Uzmite dvije metalne kašike, smočite ih pod mlazom vode i odmah stavite u zamrzivač. Ujutro ih izvadite i stavite okrugli dio kašike na kapke barem na pet minuta prije nego što se počnete spremati na posao. Hladnoća će smanjiti otečenost i relaksirati osjetljivo područje oko očiju.