Ugradnja stenta ublažava simptome koronarne bolesti kao i terapija lijekovima

Ugradnja stenta ublažava simptome koronarne bolesti kao i terapija lijekovima

Dok ministar zdravstva Milan Kujundžić priziva uvođenje doplate za kvalitetniji stent, američki liječnici došli su do zaključka da bi stentove ubuduće trebalo izbjegavati, odnosno ugrađivati samo pacijentima koji imaju srčani udar.

Studija objavljena u časopisu Lancet, koju i naši kardiolozi smatraju vrlo zanimljivom, govori da je stent u liječenju kronične srčane bolesti zapravo - neučinkovit.


Studiju su radili vodeći američki i britanski kardiolozi, a došli su do saznanja da ugradnja stenta u jednakoj mjeri ublažava simptome koronarne bolesti kao i terapija lijekovima. Kako se radi o invazivnom zahvatu koji sobom nosi rizik od komplikacija, pa čak i smrtnog ishoda, autori studije smatraju da je vrijeme za preispitivanje smjernica koje danas propisuju ugradnju stenta kao postupak liječenja pacijenata s kroničnom bolešću srca i krvnih žila.

Problem bolesnog srce neće se riješiti operativnim zahvatom

Istraživanje je provedeno na 200 pacijenata sa začepljenjem koronarne arterije i bolovima u grudnom košu koja im je ograničavala tjelesnu aktivnosti, što je jedna od indikacija za ugradnju stenta. Prethodno su šest tjedana uzimali uobičajenu terapiju lijekovima, a onda su podvrgnuti zahvatu. Dijelu pacijenata je doista ugrađen stent, a kod ostalih je simuliran zahvat. Autori studije rezultate smatraju nevjerojatnim: obje su skupine šest tjedana kasnije osjećale jednako poboljšanje.

Financijski učinak
Ako se uzme u obzir cijena ugradnje stenta, koja u prosjeku, zajedno s kompletnim zahvatom, stoji oko tisuću eura, te činjenica da se u našim bolnicama godišnje ugrađuje na tisuće stentova, jasno je da bi promjena smjernica u liječenju srčanih bolesnika imala i značajne financijske učinke.

- Sve bi se kardiološke smjernice morale revidirati - ocijenili su na temelju takvih rezultata dr.David L.Brown iz Washington University School of Medicine i dr. Rita F.Redberg s University of California, koja smatra da bi stent trebalo ugrađivati samo osobama koje imaju srčani udar.

Po mišljenju Davora Miličića, predstojnika Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, za takav je potez prerano.

- Ova studija definitivno baca sjenu na postojeće smjernice, a hoće li dovesti do promjena teško je reći. Radi se o relativno maloj i kratkotrajnoj studiji, koju treba dodatno potvrditi novim istraživanjima, ocjenjuje Miličić. Studija je, dodaje, potvrdila ono što se zna u kardiologiji, da u liječenju stabilne kronične koronarne bolesti lijekovi nisu lošija varijanta od stenta. Sad se potvrdilo da nema razlike u kliničkom učinku, preživljenju, fizičkom naporu, pragu boli, a to nam govori da kod kronične koronarne bolesti ne treba pretjeravati s invazivnim liječenjem jer se ona može dobro kontrolirati i lijekovima. Mnogi bolesnici sa stabilnom anginom pektoris misle da trebaju stent, ali važna je cjelovitost liječenja, što uključuje i upute liječnika o načinu života, zaključuje Miličić.