Ubojice imuniteta: 5 tipova hrane zbog kojih kašljemo i kišemo

brza hrana, upozorenje, jela, brza hrana, uticaj na mozak, mc donalds, hamburger, hamburger, mc donalds, imunitet, slabljenje imuniteta, namirnice, hrana za jelo, kombiniranje
1. Šećer
Nutricionisti preporučuju smanjen unos šećera u svim godišnjim dobima jer ova namirnica ima nula posto hranjivih tvari. Ona povećava razine šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa. U jesenskim i zimskim mjesecima stručnjaci savjetuju ograničavanje unosa ove namirnice.
Izbjegavajte precesuiranu hrane s većim postokom rafiniranog šećera poput slatkiša i gaziranih napitaka. Umjesto toga, preporučuje se uzimanje hrane koji će stabilizirati razine šećera u organizmu poput smeđe riže, slanutka i leće, te tako osnažiti imunitet.

2. Jednostavni ugljikohidrati
Šećer se krije i u jednostavnim ugljikohidratima poput cornflakesa i bijelog kruha, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Konzumacija jednostavnih ugljikohidrata, naime, u tijelu se brzo pretvara u glukozu, i tako stvara iste probleme za tijelo kao i čajne žličice bijelog šećera.

Umjesto toga birajte cjelovite žitarice poput zobi i ječma, po mogućnosti u kombinaciji s organskim mlijekom od badema, nasjeckanim bananama i malo cimeta.

3. Masna i pržena hrana
Mnogo je razloga za izbjegavanje hrane prepune zasićenih masnih kiselina poput prženog mesa i krumpirića. Redovna konzumacija ovako pripremljene hrane povećava krvni tlak i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i slabi imunitet pojedinca.
Nutricionisti napominju da je odabir hrane ključan za otpornost organizma na bolesti i druge vanjske čimbenike. Stoga savjetuju umjerenost, te povremenu zamjenu crvenog mesa za zdravije proteine poput grahorica i mahunarki.

4. Alkohol
Ne morate se odricati povremene čaše crnog vine, ali bi svakako trebali pripaziti na količinu alkohola koje unosite u organizam. Neki će reći da alkohol učinkovito grije organizam te se zato nameće kao logično rješenje tijekom hladnog vremena.

No brojne studije su pokazale da pretjerano uživanje u alkoholu oslabljuje imunitet i tako pojedinca izlaže raznih sezonskim bolestima. Jedno piće vam neće naškoditi, ali tri čaše alkohola defnitivno će vas izložiti bolestima.

5. Mliječni proizvodi
I mliječni su proizvodi izvori skrivenih šećera, pa se preporučuje njihovo umjereno uzimanje u hladnim mjesecima. Američki znanstvenici iz klinike Mayo povezali su ispijanje mlijeka i jogurta, te konzumaciju sira s problemima u dišnom sustavu.

Točnije, liječnici su otkrili da kravlje mlijeko može zgusnuti sekrete (šlajm) u plućima i grlu i tako usporiti oporavak od bolesti. Umjesto toga pijte zdravije alternative, poput rižinog mlijeka, ili organskih tekućina od badema.

zadovoljna.hr