Trujemo se kupujući paštete pune otpada, sirevima koji mlijeka nisu vidjeli...

paštete, kobasice, hrenovke, kobasice, salame, zdravlje, hrenovke, proizvodnja, sastav hrenovki, hrenovke, sastav hrenovki, jelo, trovanje, sir, paštete, hrenovke, paštete, kancerogene namirnice
Mesne prerađevine imaju najmanje mesa, a mnogo više svega ostaloga - otpada koji nastaje prilikom prerade - kože, masnoće, grkljana, tetiva, iznutrica, soje, glutena i kemijskih dodataka za okus, boju i miris. Na prvom mjestu su hrenovke, salame i paštete.

Kada govorimo o tuni, riječ je o usitnjenim komadima tunjevine u biljnom ulju niže cijene (uglavnom otpad tunjevine konzervirane u uljima najlošije kvalitete i pakirane u konzerve loše kvalitete). Kontrolom je utvrđeno kako konzerve oslobađaju teške metale u sadržaj konzerve.

Sve je više proizvoda koji se deklariraju kao čokolada. U suštini oni sadrže nizak postotak kakaa i gotovo su potpuno bez pravog kakaova maslaca. Uglavnom se stavlja palmina masnoća. Sve su više u prodaji "čokolade" s raznim punjenjima koja su uglavnom od kukuruznog sirupa s dodatkom masnoće, umjetnih boja i okusa. Tu spadaju i kakao-namazi koji su i lošiji od čokolade.

Slane grickalice napravljene su od krumpira i brašna s dosta masnoće i soli te dodatkom različitih aroma, boja i okusa, a mirišu na roštilj, slaninu, sir... Tu se ubrajaju čips, bruskete različitog tipa i mnogi drugi flipsevi. Slatke grickalice napravljene su od brašna, masnoće loše kvalitete i kukuruznog sirupa, jeftine zamjene za šećer - keks, napolitanke, kao i razne vrste keksa s krem-punjenjem.

U voćnim sokovima mali je postotak voća, a puno je šećera, umjetnih boja i aroma. Voćni jogurti imaju mali postotak voća, a dosta šećera, ugljikohidrata i želatina.

Kod sireva nije dovoljno jasno naglašeno jesu li napravljeni od mlijeka ili biljnih proizvoda. Ne možete naći grickalice, bilo slatke ili slane, a da nemaju u sastavu margarin koji je pak pun transmasnih kiselina.

Mljevena kava napravljena je od kave loše kvalitete u koju se često dodaju pečene i mljevene žitarice te razne arome.

Kako prenosi Indikator.ba, Udruga potrošača Slovenije provela je za topljene sireve u listovima raznih proizvođača i trgovačkih robnih marki komparativnu analizu te je utvrđeno kako se polovina takvog topljenoga sira u listićima sastoji od sira, dok ostatak čine drugi mliječni sastojci i aditivi. Svi obrađeni sirevi sadrže emulgirane soli, posebno E 339, E 341, E 450 i E 452, tj. fosfornu kiselinu, fosfate, i di-, tri- te polifosfate, zatim E 331, natrijeve citrate, naveli su istraživači.

Neki, umjesto maslaca, sadrže palminu mast, a ukupna ocjena nutritivnog profila topljenih sireva u listićima je nezadovoljavajuća jer sadrže masnoće, zasićene masti i puno soli. Iz Udruge potrošača Slovenije savjetuje da, umjesto sira, u topli sendvič stavite polutvrdi sir koji je kvalitetniji.

Večernji List