TROPSKE NOĆI U ponoć nevjerojatnih 29 stupnjeva

vrućina, muškarac žena, sex, veza, partner, internet, spoj, javljanje, zaborav, Wi-Fi signal
... gdje je temperatura u srijedu navečer u 22 sata iznosila 31 stupanj, dok su u ponoć zabilježena dva stupnja manje. Kako smo doznali iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tropske noći nisu neobične za ovo podneblje, pogotovo za grad na Neretvi. Naime, prošle godine, točnije 16. srpnja u ponoć, u Mostaru je zabilježena temperatura zraka od 29,3 stupnja, što je najviša noćna temperatura ikada zabilježena u Mostaru.
Kritične vrijednosti UV zračenja


- Tropske noći evidentirane su i u Trebinju, Banjoj Luci, Gradačcu, Jajcu, Doboju, Derventi, Biljeljini gdje se temperatura nije spuštala ispod 20 stupnjeva tijekom cijele noći, kazali su nam u Zavodu, upozoravajući da će i sljedećih nekoliko dana biti izrazito toplo, a temperature će u Hercegovini i dolini Neretve biti veće od 40 stupnjeva, dok će u Posavini biti do 38 stupnjeva. Dodatnu nelagodu pojačavat će i sparina uzrokovana vlagom koja je u odnosu na temperaturu zraka vrlo visoka. Do kratkotrajnog zahlađenja će, prema riječima meteorologa, doći u nedjelju, kada će biti lokalnih pljuskova u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu BiH, no dugotrajno zahlađenje se ipak ne očekuje. S obzirom na ovakve prognoze, u Zavodu preporučuju svima da se prilagode ljetnom vremenu, posebno u razdoblju od 11 do 17 sati kada je intenzitet sunčeva zračenja najjači, te može biti poguban ne samo za kožu, nego i za cijeli imunološki sustav.

Broj pacijenata sve veći


Liječnici u službama hitne pomoći imaju pune ruke posla, a broj pacijenata s tegobama koje su uzrokovale visoke temperature zraka sve je veći. U Sarajevu je pojačan priljev pacijenata upravo zbog vremenskih odstupanja, a građanstvo o tome nikako ne vodi računa. U samo posljednja 24 sata u sarajevskoj Hitnoj pomoći liječnici su intervenirali kod čak 572 pacijenta koji su pomoć potražili upravo zbog visokih temperatura. I u Mostaru, gradu u kojem se tradicionalno bilježe najveće temperature, kazali su nam da je posjećenost Hitne službe posljednjih dana mnogo veća, ali da nije bilo težih slučajeva izazvanih ekstremno visokim temperaturama.
Velike klimatske promjene utjecale su i na povećanje temperature, koja će ove godine biti iznad višegodišnje prosječne. Ostaje nam za vidjeti hoće li ove godine biti premašena rekordna 46,2 stupnja izmjerena 31. srpnja 1901. godine, i to u Mostaru.

Jako UV zračenje

Martin Tais, nacionalni stručnjak za kvalitetu zraka, kazao je kako indeks UV zračenja, koji posljednja tri dana ima vrijednost 10, ima visoke i kritične vrijednosti po zdravlje ljudi.
- Osobe s osjetljivom kožom suncu se ne smiju izlagati duže od 10 minuta, dok one manje osjetljivije bez zaštite mogu biti najduže 20 minuta, kazao je Tais i upozorio kako UV zračenje može uzrokovati rak kože. Također, Tais apelira na sve građane da se od 10 do 14 sati ne izlažu sunčevim zrakama, koriste kreme za sunčanje, zaštitne naočale i oblače laganiju odjeću.

Piše: Mirela Tučić/dnevni list