Trešnje mogu smanjiti rizik od gihta

Do ovih su rezultata došli istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu koji su u studiju uključili preko 630 osoba koje su u posljednjih godinu dana imale barem jedan napadaj gihta. Giht je česta i bolna upala zglobova uzrokovana prekomjernim nakupljanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Intenzivna bol i oticanje su glavne karakteristike ove bolesti, a napadi su uglavnom usmjereni na nožni palac, koljena i gležnjeve.

Nakon što su osjetili novi napadaj, ispitanici su odgovorili na temeljiti upitnik o mogućim faktorima koji su utjecali na rizik u posljednjih 48 sati prije napada. Tri mjeseca poslije, odgovorili su na ista pitanja.

Stručnjaci su zaključili kako dva serviranja trešanja u posljednjih 48 sati snizuje rizik napadaja gihta za 50 posto. Jednako tako, konzumiranje ekstrakta višnje smanjilo je rizik za 40 posto.

Smatraju kako se dobrobiti trešanja mogu pripisati antocijaninima - pigmentima antioksidansa koji su također sastavni dio svakog drugog crvenog voća. Oni stabiliziraju nestabilne molekule - slobodne radikale, koji uzrokuju upalu i oštećuju stanice našeg tijela.

Komentatori ističu kako su ovi rezultati samo preliminarni i stručnjaci ih trebaju razmotriti. Nije ustanovljen točan uzrok i posljedica, nego je ustanovljena poveznica između konzumacije višanja i smanjenog rizika od napadaja gihta.

Liječenje gihta uključuje nesteroidne protuupalne lijekove kada se simptomi jave, te propisani lijek koji smanjuje razinu mokraćne kiseline, otečenost, upalu i bolove.

Giht se također može spriječiti promjenom životnog stila i prehrambenih navika. Organsko meso, umaci, konzervirana riba (sardine i inćuni), pekarski kvasac i određeno povrće su na crnoj listi koja vodi prema gihtu.

K. Horvat/ ordinacija.hr