Treba li djeci davati probiotike?

probiotici
Probiotici sadrže mikoorganizme odnosno bakterije koje bi trebale imati povoljan učinak na naš organizam. Radi se o proizvodima koji se mogu piti ili jesti, a navodno pomažu u proizvodnji tzv. 'dobrih bakterija' u probavnom traktu zbog kojih dolazi do eliminacije štetnih bakterija.

Kod djece se bakterije stvaraju brzo, a kada se rode gotovo da ih ni nema u njihovim organizmima. Bebe koje su rođene vaginalnim porodom imaju relativno više dobrih bakterija kao i djeca koja piju majčino mlijeko.

Iz tog su razloga brojne firme koje proizvode formulu za dojenje počele dodavati probiotike u svoje napitke. Police u specijaliziranim trgovinama i ljekarnama zasuli su proizvodi koji su brendirani kao posebni probiotici za djecu.

Međutim, mnoga su istraživanja dokazala da ovo ipak nije čaroban sastojak za zdravlje vaše djece, a ponekad daje i razočaravajuće rezultate.

Pokazalo se da probiotici ne pomažu uvijek u liječenju problema sa probavom kod uzimanja antibiotika, ne ublažavaju bolove kod djece sa sindromom iritabilnog crijeva i ne spriječavaju nastanak ekcema i kožnih dermatitisa.

Za sada se još uvijek proučava učinak na Kronovu bolestu i kronični zatvor kod djece,

Dakle, treba li davati probiotike djeci?

Pravog odgovora nema jer ni znanost nije utvrdila učinke probiotika do kraja. Međutim, postoje mnoge vrste probiotika koji dolaze u različitim dozama pa je teško znati dozirati probiotike. U krivoj mjeri probiotici mogu iritirati probavni trakt.

Prije nego što djetetu preporučite probiotike posavjetujte se sa liječnikom. Budite sigurni da mu dajete pravu količinu i da će na taj probiotik reagirati dobro.