Tko su su neprijatelji vitke linije

vitka linija
Ipak, metabolizam je mnogo više od gubljenja kilograma...

Ovo su neke stvari koje, vjerovatno, još ne znate o sporom metabolizmu, velikom neprijatelju vitke linije i lijepog izgleda.

1. Spor metabolizam

Pod metabolizmom podrazumijevamo sve kemijske reakcije koje se javljaju u našem tijelu kako bi nas održale u životu. On može biti brz i spor. Što je metabolizam brži, brže sagorijevamo kalorije i obrnutno.

Faktori koji, među ostalima, mogu usporiti metabolizam jesu preopterećenja jetre, nakupljeni toksini, stres i razne upale.

2. Alkohol

Ako je vaša jetra opterećena toksinima iz alkohola, to će svakako usporiti vaš metabolizam.

3. Dijeta

Ako ne jedete dovoljno, vaš organizam dolazi u stanje gladi i zadržava kalorije i masnoće kao izvor goriva. Stalna dijeta će tako prouzrokovati spor metabolizam tijekom vremena. Umjerenost je ključ uspjeha.

4. Nije sve u kalorijama

Uvijek se usredsredite na kvalitet, a ne na kvantitet kalorija koje unosite u organizam, jer nisu sve kalorije jednake. Kvalitetne kalorije imat će veliki utjecaj na vaš metabolizam, zdravlje i težinu.

5. Vitamin D

Osim što podstiče dobro raspoloženje, vitamin D pomaže kod povećanja mišića koji su uključeni u gubitak kilograma. I brojna naučna istraživanja ukazuju kako gojaznim osobama nedostaje upravo taj vitamin.

6. Doručak ne podstiče metabolizam

Kod ljudi koji jedu zdrav i uravnotežen doručak baš svakoga jutra veća je vjerojatnoća da će donijeti zdrave prehrambene odluke u danu koji je pred njima. Također, istraživanja su potvrdila da povremeni post može i te kako potaknuti metabolizam.

7. Dehidratacija

Naše tijelo oslanja se na vodu, a dehidratacija ne samo da je veliki neprijatelj vitke linije, već i našeg izgleda. Ona može usporiti metabolizam za dva posto tijekom dana, što vam se možda ne čini mnogo. Ali kada to saberete u periodu od godinu dana, promijenit ćete mišljenje. Zato uvijek sa sobom nosite flašicu vode.

8. Sve je u mišićima

Brojna istraživanja dokazala su kako starenjem smanjujemo i tjelesnu aktivnost, gubimo mišićnu masu tri posto za 10 godina. Takvo starenje počinje od 30. godine. Kada gubimo mišiće, naš metabolizam se prirodno usporava.

To znači sledeće: budite aktivni najmanje tri puta nedjeljno i u svaki trening uklopite vježbe snage.

9. Vježbajte raznovrsno

Ako želite što brži metabolizam, radite i kardio i vježbe snage. Bilo bi dobro zapamtiti kako i aktivnosti niskog intenziteta, poput hodanja, također pomažu ubrzavanju metabolizma i gubljenju kalorija.

10. Kvalitetan san

Nedostatak sna i te kako se može poigrati sa vašim hormonima, što dovodi do sporijeg metabolizma i porasta težine. Spavajte kvalitetno, jer bez toga je sav trud uzaludan.

11. Jedite dovoljno proteina

Jaja, meso, riba, mliječni proizvodi, mahunarke... Proteini povećavaju vašu energiju i ubrzavaju metabolizam, pa ih uključite u svaki obrok tokom dana. Oni pomažu i u očuvanju vaših mišića.