Tko bi i pomislio da ste možda zbog ovoga debeli

Tko bi i pomislio da ste možda zbog ovoga debeli
Istraživanje je otkrilo da su djeca koja su do druge godine života 'potrošila' četiri i više kure antibiotika imala 10% veću šansu za koju godinu početi se boriti s pretilošću. Ali znanstvenici upozoravaju da ovo nije dokaz da antibiotici direktno uzrokuju debljanje, te ističu da ih djeca nastave koristiti. Naime, potrebna su daljnje istraživanja kako bi se otkrio točan uzrok ove povezanosti.

Američki znanstvenici pregledali su zdravstvene dokumente više od 64.500 djece iz razodblja od 2001. do 2013. godine i otkrili su da je gotovo 70% djece već popilo dvije kure antibiotika do druge godine života. No oni koji su popili četiri i više kura imali su 10% veće šanse da će se boriti s viškom kilograma već kad navrše pet godina, za razliku od onih koji su pili manje lijekova.

Razliku su činili i antibiotici koje su djeca pila. Naime, lijekovi prepisani kako bi izliječili određenu vrstu bakterija manje su utjecali na debljanje od antibiotika širokog spektra djelovanja, koji utječu na više vrsta bakterija.

Profesor Charles Bailey sa Sveučilišta u Pennsylvaniji izjavio je: "Mislimo da se nakon upotrebe antibiotici mogu 'ubiti' neke dobre crijevne bakterije koje kilograme 'drže po kontrolom', dok se one loše, koje utječu na debljanje mogu 'osnažiti'." Tako loše prepisani lijekovi mogu negativno utjecati na dječji rast i razvoj.

Iako su antibiotici samo jedan čimbenik koji utječe na predispoziciju djece da nagomilaju višak kilograma, znanstvenici i sami priznaju da njihovo istraživanje nije potpuno, jer nisu mogli povezati tjelesnu masu s tjelovježbom, jer te podatke nisu imali. Također su dodali da su i dalje glavni razlozi dječje pretilosti: loša prehrana i nedostatak tjelovježbe.

U međuvremenu, u potpuno različitom istraživanju otkriveno je da određena vrsta želučanih bakterija - Clostridium ramosum - može utjecati na debljanje kod miševa. Naime miševi koji su imali tu bakteriju počeli su se debljati, dok su se, na istoj prehrani, miševi bez te bakterije manje debljali. Znanstvenici s njemačkog Instituta o nutricionizmu u Nuthetalu pokušavaju trenutno razumjeti na koji način ta bakterija utječe na probavu.

Net.hr