Teško obolio, počeo je piti ovo 'zabranjeno voće' i dogodilo se pravo čudo

Teško obolio, počeo je piti ovo 'zabranjeno voće' i dogodilo se pravo čudo
iz Srbije prije šest mjeseci otkriven karcinom pluća sa metastazama na limfnim čvorovima, počeo je koristiti ulje od kanabisa.

On je za Blic objasnio zašto se na to odlučio i kako je sve to utjecalo na njega. Vijest da postoji mogućnost legalizacije marihuane u medicinske svrhe potpuno podržava.

"Kolege su odmah pomogle. Dijagnoza i biopsija bile su gotove za sedam dana. Nakon početnog šoka, riješio sam krenuti u borbu protiv jednog vrlo nezgodnog protivnika", priča ovaj liječnik.

Krenuo je na kemoterapije i od tada do danas prošao kroz pet ciklusa.

"Uključio sam sve moguće alternative. Koristio sam razne preparate, kapi, sirup iz manastira Ravanica, preparate iz Čapljine, kapi sa Kube... O ulju kanabisa sam čuo, ali pošto je izvan zakona i kažnjivo, bilo mi je teško nabaviti", nastavlja.

Suhoća usta i osjećaj lebdenja u glavi

Prije nego što je počeo terapiju, raspitao se da li će moći raditi.

"Sve što osjećam kad uzimam ulje je suhoća usta i ponekad blagi prolazni osjećaj lebdenja u glavi", objašnjava liječnik za Blic.

Radiolog: Uzmite sve što mislite da će vam pomoći

Radikalno je promijenio ishranu, koristi ulje i ide na kemoterapiju. Posljednji nalazi na njegovim plućima su zapanjujući.

"Već poslije tri mjeseca vidjelo se da se karcinom smanjuje, a posljednji nalaz skenera je uredan. Moj radiolog je oduševljen. Rekao sam onkologu da koristim ulje kanabisa, na šta je slegnuo ramenima i rekao da uzimam sve što mislim da će mi pomoći, ispričao je.

Iako postoji nekoliko istraživanja koja govore u prilog tome da sastojak kanabisa, THC može pomoći u borbi s rastom stanica raka, to još nije dokazano. Ipak, ti su rezultati potaknuli više organizacija da počnu istraživati korištenje kanabisa u medicinske svrhe.