Tableta koju sigurno imate kod kuće produžit će vam život za čak 12 godina

Tableta koju sigurno imate kod kuće produžit će vam život za čak 12 godina
U seriji eksperimenata, popularni analgetici - ibuprofeni, produljili su životni vijek kvasca, muha i crva za 15 posto. U ljudskim godinama, to bi značilo 12 godina života dulje. No ono što je možda još značajnije jest da su se dodatne godine pokazale izuzetno zdravima, što znači da bismodobili dodatne godine kvalitetnog života, što bi, sigurni smo, mnogi objeručke prihvatili.

Američki znanstvenici su izjavili da imamo mnogo razloga za veselje. Ibuprofen je relativno siguran lijek koji se može naći u mnogim domovima, a tijekom istraživanja ‘ispitanici' su dobivali doze slične onima koje svakodnevno uzimaju milijuni ljudi diljem svijeta, kako bi se riješili glavobolje, bolova u mišićima, gripe i različitih uganuća.

No nije jasno kako je lijek, a ovaj put je korišten onaj pod imenom Nurofen, usporio starenje. Znanstvenici pretpostavljaju da je proces nekako povezan sa zaustavljanjem stanica od preuzimanja triptofana - aminokiseline koja se nalazi u jajima, čokoladi i puretini. Znanstvenik Michael Polymenis, koji je bio dio istraživačke ekipe izjavio je: "Smatramo da je obećavajući aspekt našeg istraživanja to da postoje prilično sigurni lijekovi, kao što je ibuprofen, koje možemo dalje istraživati. Također, naše istraživanje podržava ideju da lijekovi koji su u uobičajenoj upotrebi mogu imati neočekivane dobrobiti. Samo trebamo daljnja istraživanja kako bismo shvatili zbog čega se to događa."

Premda se ibuprofen smatra sigurnim lijekom, može izazvati probavne smetnje i čir na želucu, te se ne preporučuje samostalno liječenje njima. Također, dugoročno uzimanje većih doza za artritis, primjerice, može povećati rizik od moždanog i srčanog udara, pa čak i smanjiti ženinu polodnost.

S druge strane, analizom devet istraživanja ibuprofena, aspirina i sličnih analgetika, otkriveno je da za petinu smanjuju šansu od oboljevanja od drogog najčešćeg tipa karcinoma: raka kože.

lifestyledom.com