Svjetski dan ljubičaste vrpce

Ovu hvalevrijednu inicijativu 2008. godine je pokrenula mlada djevojka Cassidy Megan koja i sama boluje od epilepsije, uz podršku svojih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi.

Epilepsija je jedna od najčešćih , a predstavlja poremećaj živčanog sustava koji se događa zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu. Očituje se epileptičnim napadajima - iznenadnim epizodama poremećene motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije, a u određenom broju slučajeva i svijesti. Tijekom napadaja mogu se javiti grčevi mišića, smetnje osjeta, njuha, vida ili sluha kao i određeni stupanj poremećaja svijesti.

Procjenjuje se da u Europi od epilepsije boluje oko šest milijuna ljudi, a svake se godine dijagnosticira 300 000 novih slučajeva.

Kompleksno liječenje oboljelih od epilepsije zahtijeva multidisciplinarni pristup. Tako uz epileptologe u liječenju sudjeluju i psihijatri, psiholozi, liječnici obiteljske medicine, liječnici školske medicine, neuroradiolozi, specijalisti nuklearne medicine, neurokirurzi, neuropatolozi, anesteziolozi, biomedicinski inženjeri, socijalni radnici, defektolozi, logopedi, te po potrebi i ginekolozi.

Svakoj osobi oboljeloj od epilepsije potrebno je osigurati individualni pristup liječenju, pri čemu posebnu pažnju treba obratiti na kognitivne funkcije, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života.