Sveučilište u Leedsu otkrilo cjepivo koje pronalazi i uništava stanice raka!

No, otkriće tima znanstvenika iz organizacije Cancer Research UK, te onih sa Sveučilišta u Leedsu i američke klinike Mayo u SAD-u moglo bi promijeniti stvari i znatno utjecati na liječenje raka u godinama koje dolaze.

Njihovo cjepivo ili imunoterapija stimulira tjelesnu obranu tako da "traži i uništi" zloćudne stanice.

Do njega su došli otkrivši novi način aktiviranja imuniteta korištenjem DNK iz zdravog tkiva prostate. Dijelove DNK insertirali su u virus, a zatim to cjepivo dali miševima. Cjepivo je "naučilo" tjelesnu obranu koja je stanice raka sada prepoznala kao virus i napala ih. Devet injekcija izbrisalo je tumore prostate kod 80 posto miševa.

Znanstvenici su uvjereni da su uspjeli svladati prepreke koje su do sada postojale u imunoterapiji raka poput pretjerane reakcije imuniteta ili neselektivnog uništavanja stanica. Zbog tih problema su mnoga istraživanja cjepiva protiv raka završila s razočaranjem.

Ipak, oprezni istraživači kažu kako njihovo cjepivo neće liječiti rak, ali će zasigurno pomoći da on prestane biti nemilosrdni ubojica, te postane kronična bolest s kojom se može normalno živjeti.

Ovo istraživanje se bavilo rakom prostate, no tehnika obećava i u liječenju melanoma. U časopisu Nature Medicine , istraživači ističu da bi se cjepivo moglo koristiti u terapijama mnogih drugih agresivnih oblika raka, kao što su rak pluća i gušterače, te tumori mozga za koje danas postoji vrlo malo terapijskih opcija.

Klinička ispitivanja na ljudima mogla bi početi za dvije godine.