Sveta biljka boga Apolona: Lovor-Laurus nobilis

lovor, začin, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, Lovorovo ulje , lovor, neuroza srca, bolesti krvi, tegobe s mokrenjem, razdražljivost, bolesti respiratornih organa , glavobolje i migrene, lovor, stres, Lovorov list, Lovorovo ulje , ljekovita biljka, ljekovita djelovanja , začin u kulinarstvu, lovor, Lovorov list, lovor, Lovorov list, Lovorovo ulje , lovor, gripa
Aromatičan je, jako gorak i pekućeg okusa. U mediteranskom pojasu uz morsku obalu raste samoniklo, a kao kultiviran u parkovima, vrtovima i drvoredima.

Bere se list i plod. Ubrane listove nanižemo na konac, objesimo na toplo i zračno mjestu. Suhi listovi rabe se kao začin te za dobivanje eteričnog ulja. Od crnih plodova priprema se tinktura ili ljekovito ulje, koje služi za masažu.

Pučka medicina preporučuje ga zbog stimulativnog svojstva kojim se potiču na rad oslabljeni organi, kao i za ostale tegobe. U Primorju se lovor najčešće koristi u liječenju kašlja, prehlade i gripoznih stanja. Zapadna pučka medicina rabi lovor kao: abortiv, antireumatik, antiseptik, aromatik, analgetik, antibakterik, dijaforetik, digestiv, diuretik, dermetik, ekspektorant, emenagog, fungocid, hipotensiv, sedativ, stomahik, stiptik, tonik; za liječenje: abcesa, atonične dispepsije, bolove mišića, bolesti želuca, bolesti kože - dermatologiji, bolesti bubrega, dispepsije, gihta, grčeva, grčeva želuca, grčeva crijeva, impotencije, histerije, komplikacija želuca, neredovitog mjesečnog ciklusa, raznih rana, ugriza i uboda životinja, zubobolje, ženskih bolesti; kao i za istjerivanje kukaca iz posteljine te kao začin. U veterini se koristi za liječenje uganuća, istegnuća mišića i bolesti vimena. Miješa se s ostalim vrstama eteričnog ulja: kaduljom, borovicom, ružmarinom, čempresom, lavandom, borom itd. Lovor u hrani djeluje kao antiseptik, antibakterik i antidijabetik, ubija bakterije truljenja i razne mikroorganizme, ujedno hrani daje aromatičan okus i pojačava iskorištavanje inzulina u organizmu čime regulira šećer u krvi. Lovor kao začin uzimamo u malim količinama kao dodatak pripremanju razne hrane, uglavnom list lovora, a u nekim jelima je dovoljno i do pola lista lovora. Kod nekih osoba moguća je i nelagoda, to jest nepodnošenje lovora kao začina. Kao začin najbolje se slaže s mediteranskim začinima kao što su lavanda, ružmarin, kadulja i vrijes.

Eterično ulje lovora je dobar analgetik za smirivanje zubobolje

List lovora koristi se u liječenju:

želuca, i to naročito kod slabe probave

bolesti krvi i povišene masnoće

mjehura i mokraćnih putova (infekcije bakterijama)

prostate (infekcije, tegobe s mokrenjem)

srca (ubrzani rad, neuroza srca)

živčanog sustava (neuroza, depresija, stres, nesanica, razdražljivost)

bolesti respiratornih organa i puteva (kašalj)

glavobolje i migrene

reume (kod reumatskih bolova pijemo uvarak od lovorovog lista ili jaki uvarak rabimo kao dodatak kupkama)

infekcija bakterijama Echerihia colli, Enterobacter aerogenes, Proteus mirabilis.

Lovorovo ulje rabimo za masiranje oboljelih mjesta kao što su mišićni bolovi, razne novotvorine (tumori), kožni osip, za pojačanu površinsku cirkulaciju (reuma), kao i za dezinfekciju kožnih nečistoća na koži. Mješavina lovorova ulja i masti rabi se za liječenje hemoroida.
Čaj

S 2 dl vruće vode prelijemo smrvljeni list lovora, poklopimo da odstoji pola sata te procijedimo. Pijemo 1-2 šalice čaja na dan.
Vino za gripozne

1-2 lista lovora, 1-2 jušne žlice meda, 1-3 klinčića, 2 dl crnog vina. U 2 dl crnog vina ubacimo 1-2 lista lovora, 1-3 klinčića i stavimo kuhati na laganu vatru. Kad se na rubu napravi bijeli vijenac maknemo, jer vino ne smije zakuhati. Malo ohladimo i procijedimo te dodamo med. Pijemo zagrijano, ne previše toplo, prije spavanja.
Mast

100 grama svježih plodova lovora dobro zgnječimo i sameljemo u finu smjesu te umiješamo u 200 grama otopljene svinjske masti i kratko kuhamo uz stalno miješanje. Malo ohladimo i vruće ulijemo u odgovarajuću posudu. Pohranimo u hladnjak da se skruti. Mažemo oboljela mjesta 1-2 puta na dan.
Ulje za bolna mjesta

200 grama svježih zrelih plodova zgnječimo i ubacimo u staklenku te prelijemo litrom ulja. Držimo na toplom mjestu 30 - 45 dana i procijedimo. Mažemo bolna mjesta više puta na dan. Ulje se može praviti i od svježih listova lovora prema istom receptu.
Ulje za reumu

20 g usitnjenog lovorova lista prelijemo s 1 dl maslinova ulja i stavimo da odstoji tjedan dana uz svakodnevno mućkanje. Rabimo za masažu bolnih mjesta kod reume.
Tinktura

200 grama zrelih svježih i zgnječenih plodova lovora prelijemo litrom 60-postotnog alkohola i začepimo. Držimo na toplom mjestu 30 dana i procijedimo. Rabimo za masažu bolnih mjesta.
Prašak

Osušene plodove usitnimo u prah i uzimamo dobiveni prašak 1-2 puta na dan koliko stane na vrh noža.
Kupke

Kod pripreme jakog uvarka za kupke uzimamo 10 - 20 listova lovora koje smrvimo i kuhamo kratko u 5 litara vode. Poklopimo da odstoji 1 sat i ulijemo u kadu.