Sve što još trebate znati o svinjskoj masti!

svinjska mast, zdravlje, svinjska mast, zdravlje, svinjska mast, što treba znati
Dobivanje:

Mokri postupak - masno tkivo topi se u kipućoj vodi te se mast skuplja na površini. Suhi postupak - masno tkivo topi se prženjem, a od ostataka dobivamo čvarke. Otopljena mast pročišćava se kroz sita i hladi. O brzini hlađenja masti ovisi i njezina konzistencija koja može biti zrnate ili glatke teksture.

Osnovni sastav i kvaliteta

Ovisi o dijelu masnog tkiva koji se topi i još važnije, o načinu ishrane svinje. Svinjska mast sadrži: 40% zasićenih masnih kiselina - najzastupljenije su stearinska i palmitinska, 50% mononezasićenih masnih kiselina, 10% polinezasićenih masnih kiselina bogata je vitaminom

Korištenje

Tradicionalno na kruhu s mljevenom paprikom ili šećerom, za pirjanje, pečenje i prženje; povoljan omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina štiti mast od oksidacije pri izlaganju zraku i toplini.

Svinjska mast nije nezdrava!

Mit o tome da je svinjska mast nezdrava odavno su pobila mnoga znanstvena istraživanja. Ključ je u umjerenosti, ali i u uravnoteženosti koja se jedino može postići ako se uz svinjsku mast u prehrani koriste i ostale masti i ulja.

Svinjska mast sadrži kolesterol

Kolesterol je tvar koja je nužna za niz metaboličkih procesa i sintezu hormona, bez nje naš organizam ne može normalno funkcionirati te ga, uz to što ga unosimo hranom, upravo zbog toga naš organizam i proizvodi.

Svinjska mast je dobar konzervans

Ova vrsta masnoće teško se kvari i može dugo stajati na tamnom i hladnom mjestu. Zato u kulinarstvu se tradicionalno koristila i kao medij za čuvanje, npr. pečenog mesa, poput svojevrsne zamjene za današnji hladnjak.

jutarnji.hr