Sve nevolje od kvarnih zuba

Sve nevolje od kvarnih zuba
... pa čak i moždanog udara.

1. Rizik od srčanog i moždanog udara

Nekoliko studija je dokazalo vezu između bolesti zuba i srčanih bolesti, ali i porast rizika od moždanog udara. To je zato što bakterije koje uzrokuju upale, krvarenje i uništavanje tkiva oko zuba mogu putovati krvnim sistemom do arterija. Osim što dospijevaju u arterije, bakterije mogu izazvati i ugruške u srcu.

2. Rizik od raka

Nacionalni institut za zdravlje u SAD ističe da se upale već dugo povezuju sa razvojem kancera i tumora što je duže tkivo pod infekcijom. Štoviše, jedna studija je pokazala da je 13 posto muškaraca sa upalnim procesima na zubima i zubnom mesu kasnije dobilo neku vrstu raka - ponajviše pluća, bešike, bubrega i jetre, posebno ukoliko su bili pušači.

3. Rizik od erektilne disfunkcije

Naučnici su otkrili vezu između sistemskih upala, točnije putujućih bakterija u vašim ustima i povećanog rizika od erektilne disfunkcije. Zapravo rezultati istraživanja sa Tajvana pokazuju da su muškarci sa erektilnom disfunkcijom imali 79 posto veće šanse da razviju impotenciju. Kronične upale zuba otpuštaju u krvotok bakterije koje putuju i do polnog organa...

4. Problemi sa prostatom

Enzim u prostati PSA koji se nalazi u malim dozama je sasvim normalan, ali kada je prostata inficirana raste i nivo PSA. Povišeni nivo PSA može biti izazvan i upalnim procesima u ustima. Dakle, bakterije koje putuju do prostate mogu izazvati iritacije, teške ejakulacije i bolove pri mokrenju.

5. Kako poboljšati stanje zuba?

Čak 56 posto muškaraca ima bolesti zuba u odnosu na 36 posto žena, najvjerojatnije zato što rjeđe odlaze kod stomatologa. Čak i u slučaju zdravih zuba treba često posjećivati stomatologa kako bi se čišćenjem i redovnom provjerom konstantno smanjivao broj bakterija koje mogu završiti u krvotoku.