Ovo su namirnice koje narušavaju izgled vaših zuba

zubi, bijeli zubi, pranje zuba, oralna higijena, namirnice, zubi, stomatologija, karijes, zubna caklina

Istraživanja pokazuju kako je 40% ljudi nezadovoljno izgledom svojih zubi, a to se uglavnom odnosi na njihovu boju. Prognoze govore kako će do 2024. godine, industrija proizvoda za izbjeljivanje zuba zaraditi i do 50 bilijuna kuna. Wilczynski ističe kako jogurti, smoothieji mogu biti odlični za vaše zdravlje, ali ne i zube. Namirnice koje bismo trebali izbjegavati su rajčice, borovnice, pa čak i salata.

- Kako biste učinili svoje zube što bjelijima, izbjegavajte hranu ili piće s mnogo tanina, te kiselkastu hranu i pića koja oštećuju vašu caklinu. Zubi izgledaju žućkasto jer kiseline razaraju caklinu, što otpušta prirodno tamniju boju. Svaka hrana koja ima visoku razinu kiselosti može biti problematična za zube - kazala je dr. Krystyna Wilczynski.

Kako bi održavali vaše zube bijelima, osim korištenja dobre električne četkice za zube, preporučuje se i svakodnevno čišćenje zubnim koncem, kao i korištenje vodice za ispiranje usta.

No i piti puno obične vode također može biti vrlo korisno za vas. - Pijenje puno vode čini vaša usta vlažnima, što znači veći protok pljuvačke koja štiti vaše zube od kiseline. Najbolje je prati zube odmah nakon jela i namirnica koje uzrokuju obezbojenje. Trebali bi posjetiti i vašeg zubara barem dva puta godišnje kako bi održavali vaše zube i desne zdravima - dodala je dr. Krystyna Wilczynski.

Izvor: vecernji.hr