Ove namirnice su dobre za suzbijanje strija

strije

Jedite badem, blitvu, brokulu

Budući da je kod strija najvažnija prevencija, posebnu pozornost treba posvetiti hranjenju i vlaženju kože s preparatima i kremama koje joj daju vlažnost i elastičnost. Jer kad se strije jednom pojave, teško ih je u potpunosti ukloniti. Eterična ulja kojima možete prevenirati nastanak strija i ublažiti njihove ožiljke su bademovo ulje, ulje divlje ruže, lavanda i mandarina.

Pri ublažavanju strija i ožiljaka učinkovito je i ulje avokada, smilja i tamjana koje se utrljava u kožu. Iznimno je važna i pravilna prehrana koja uključuje namirnice bogate vitaminima E i C, cinkom i silicijem. Vitamin E može se u organizam unijeti putem badema, blitve, sjemenki suncokreta, peršina, avokada i maslina. Vitaminom C obiluju paprika, brokula, agrumi poput grejpa, mandarine, naranče, limuna, kiselog kupusa, cvjetača i prokulice.

Tu je i hrana bogata cinkom, elementom koji je iznimno značajan za funkcioniranje našeg cijelog tijela. Najbolje se apsorbira iz životinjskih namirnica - jaja, goveđeg i purećeg mesa te morskih plodova (školjke, rakovi, tuna). Ima ga i u bademima, grahu, pšeničnim klicama, integralnim žitaricama, sjemenkama bundeve, špinatu, pivskom kvascu i grašku. Silicij se može naći u smeđoj riži, prosu i zobi, bambusovim stabljikama, celeru, kupusu, repi, luku, mrkvi i krastavcima.

Odličan prirodni lijek protiv strija je sok od krumpira. On sadrži vitamine i minerale koji potiču rast i obnovu ćelija kože. Starinsko liječenje kaže kako krumpir treba izrezati na deblje kolutove te njima trljati strijama zahvaćeno područje nekoliko minuta. Treba voditi računa da sok od krumpira pokrije spomenuto područje. Kad se osuši, to područje treba isprati mlakom vodom. Tretman bi se trebao svakodnevno ponavljati.

Šećer i bademovo ulje

Iako zvuči čudno, problem sa strijama može riješiti obični, bijeli šećer. Koristi se kao piling tako da se žlica šećera pomiješa s nekoliko kapi esencijalnog bademova ulja i svježe cijeđenog soka od limuna.

Sastojke je potrebno dobro izmiješati te smjesu nanijeti na zahvaćeno područje. Mješavinu treba trljati kružnim pokretima desetak minuta dnevno, a nakon toga je isprati mlakom vodom.

Apsolutna kraljica u liječenju mnogobrojnih kožnih problema je aloa vera, koja se nanosi na strije.

Top 10 namirnica

Limun

Ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Sadrži limunsku kiselinu, kalcij, magnezij, vitamin X, bioflavonoide i pektine koji jačaju imunitet i bore se protiv infekcija.

Lavanda

Lavanda liječi niz nečistoća lica i tijela, strije, psorijazu, uljepšava ten i omekšava kožu. U aromaterapiji ljekovito djeluje kod artritisa, celulita, strija, gljivica, gripe, infekcije, opeklina, ožiljaka...

Agrumi

Obiluju vitaminom C, a za borbu protiv strija posebno su učinkoviti grejp, mandarine i naranče. Treba ih nabavljati i jesti svježe.

Blitva

Predstavlja pravi izvor zdravlja. Bogat je izvor luteina i zeaksantina. Osim što štiti oči od procesa starenja, lutein čuva našu kožu. Antioksidans je i učinkovit u očuvanju zdravlja srca, vrata maternice i jačanju obrambenih funkcija imuniteta.

Plodovi mora

Kozice, rakovi, lignje i hobotnice puni su vitamina, minerala i ribljih ulja, a sadrže omega-3 masne kiseline. Sve to pomaže i u borbi protiv strija.

Krumpir

Sok od sirova krumpira umiruje upale i ubrzava zacjeljivanje kožnih infekcija, kroničnog dermatitisa, rana i čireva.

Sjemenke bundeve

U medicini se koriste već tisućama godina. Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K. Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega-3 masnim kiselinama.

Špinat

Zbog velike količine klorofila, špinat nazivaju ‘kraljem povrća s klorofilom', a zbog karotina i velike količine ksantofila u njegovim listovima znanstvenici ga cijene kao obećavajuće sredstvo protiv raka.

Pivski kvasac

Dodatak prehrani koji povećava energiju i ojačava probavni sustav. Bogat je izvor kroma, bjelančevina, selena, kalija, željeza, cinka, magnezija te vitamina B kompleksa.

Grašak

Poznat je i kao afrodizijak, antidijabetik, dermetik, dijetetik, diuretik, fungostatik, kontraceptiv te spermocidal. Kod nas ga još nazivaju i sitnim zelenim grahom.

Izvor: 24sata.hr