Stručnjaci savjetuju: prestanite pušiti prije operacije

Istraživači londonskog Medicinskog i stomatološkog fakulteta svoju su studiju temeljili na podacima prethodnih istraživanja koja su uključila skoro 900 bolesnika. Ustanovili su kako su oni ispitanici koji su cigaretu zauvijek ugasili osam tjedana prije operacije smanjili svoj rizik od komplikacija, neovisno o vrsti operacije kojoj su bili podvrgnuti.

"Kada sagledamo svih devet istraživanja [koja su analizirali], ne postoji dobrobitni ili štetni učinak prestanka pušenja unutar osam tjedana prije operacije usporedno s nastavkom pušenja", tvrdi Katie Myers, voditeljica studije. Dodala je kako bi ovi rezultati trebali biti tumačeni s oprezom.

Istraživanje je objavljeno na internetskim stranicama časopisa Archives of Internal Medicine.

Kako prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka Kalapoša. Njegov "Alfa Victus program" preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski CD. Cijena jednog CD-a je 59 kuna + poštarina.

izvor: K.H. / ordinacija.hr