STRIJE Mitovi o jednom od najvećih neprijatelja svake žene

STRIJE Mitovi o jednom od najvećih neprijatelja svake žene
Ilustracija

Da su strije sasvim normalne i da ih se ne treba stidjeti, trebala bi shvatiti svaka žena. Savršenstvo ne postoji, pa tako ni potpuno glatko žensko tijelo. Dobivanje ili gubitak kilograma, trudnoća, zdravstveni problemi, mnogobrojni su faktori koji utječu na pojavu strija. A upravo su strije (uz celulit) jedna od najmržih pojava od kojih ženama pada mrak na oči.

Strije su oštećenje vezivnog tkiva nastalo uslijed prebrzog rastezanja kože, jer pri naglom rastezanju kože vezivno tkivo se ne može tako brzo prilagoditi i dolazi do njegovog oštećenja. Možemo slobodno reći da su strije neka vrsta ožiljka vezivnog tkiva. Uz genetiku, za njihov razvoj najvažnija je brzina rastezanja kože, što je brže rastezanje kože to je veće oštećenje. Istraživanja su pokazala da kod kože sklone nastanku strija postoji povećan broj receptora za estrogen, glukokortikoidne i androgene hormone.

1. Samo trudnice mogu imati strije

Kod trudnica se bilo više ili manje pojavljuju strije, ali one se pojavljuju i kod ostalih ljudi ako se naglo udebljaju ili naglo smršaju.

2. Strije se mogu spriječiti

Rizik nastanka strija smanjit ćete jedino ako pazite na svoju prehranu i držite svoje kilograme pod kontrolom. Radikalne promjene na težini svakako će dovesti do nastanka strija.

3. Tijekom trudnoće strije se pojavljuju samo na stomaku

Strije se u trudnoći najčešće pojavljuju na području stomaka jer se tamo koža najviše rasteže, ali one se pojavljuju i na grudima, stražnjici, bedrima, ali i nadlakticama.

4. Kad smršate strije nestanu

U nekim slučajevima je to točno, ali kad se strije jednom nastanu, velike su šanse za njihovu ponovnu pojavu, jer se rastegnuta koža teško vraća u prvobitno stanje.

5. Strije mogu nestati i uz povremenu upotrebu krema

Da biste se riješili strija, morate biti izuzetno uporni i disciplinirani, posebno ako koristite samo kućne tretmane kremama. Važno je kreme nanositi dva puta dnevno na zahvaćena mjesta. Kreme neće toliko djelovati na već postojeće strije, koliko preventivno na njihov nastanak.

6. Mala djeca i tinejdžeri ne mogu dobiti strije

Upravo je u tim dobnim skupinama učestala pojava strija, a najčešće je uzrokovana naglim rastom. Međutim, oni su još u razvoju pa njihove strije izblijede brže nego kod odraslih.