Što sve može kockica čokolade?

Omiljena slastica mnogih i ovog će se Valentinova naći kao idealni dar. Osim što nas okusno veseli, čokolada je i zdrava! Znate li zašto?

Sve veći broj znanstvenih dokaza pokazuje kako je čokolada nova superhrana, zahvaljujući svom sadržaju antioksidansa. Međutim, nije svaka vrsta čokolade jednako zdrava - ciljajte na onu tamnu s većim udjelom kakaa. S količinom antioksidansa, tamna čokolada može stati uz bok acai bobicama, brusnicama, borovnicama ili šipku, poznatim zdravim namirnicama koje čuvaju naše zdravlje i predstavljaju ključ dugovječnosti.

Do ovog su zaključka došli istraživači poznatog kanditora Hersheyja, koji su zaključili kako tamna čokolada i kakao prah imaju 30.1 miligram flavonola po gramu, za razliku od super voća koja su prosječno imala deset miligrama.

"Ove tvari pomažu arterijama očuvati zdravlje i štite od krvožilnih bolesti. Kada tražite nešto slatko za grickanje, komadić tamne čokolade je vaš najzdraviji izbor", tvrdo dr. Suzanne Steinbaum i Bolnice Lenox Hill u New Yorku.
Čokoladom se oduprite bolestima srca

Istraživanjima je dokazano kako konzumacija čokolade može smanjiti krvni tlak, povećati elasticitet žila i smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara. Upravo su flavonoidi zaslužni za ove dobrobiti koji uništavaju slobodne radikale.

Zaustavite kašalj

Južnokorejski istraživači su uvjereni kako čokolada može pomoći u suzbijanju upornog kašlja! Trenutno provode kraju kliničku studiju lijeka koji sadrži teobromin, sastojak koji se prirodno nalazi u kakaovcu i samim time čokoladi. Ukoliko se istraživanje pokaže uspješnim, ovaj bi se lijek mogao plasirati na tržište u roku od dvije godine. Ne samo da je teobromin zaslužan za dobar osjećaj koji ostaje nakon grickanja čokolade, već smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji podražuje dišne organe i najveći dio probavnog sustava.
Protiv povišenog kolesterola

Umjerena konzumacija tamne čokolade može smanjiti razinu lošeg kolesterola kod osoba koje već imaju određene faktore rizika za razvijanje srčanih bolesti. U istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition stručnjaci Kineske Akademije medicinskih znanosti su se koncentrirali na način na koji kakao utječe na tjelesnu masnoću, tj. lipide.

Ispitanici koji su jeli kakao s 260 miligrama polifenola, antioksidansa koji se obično nalazi u biljkama, imali su najveće dobrobiti kada je u pitanju snižavanje lošeg kolesterola. Količina odgovara čokoladici od 35 grama.

K. Horvat / ordinacija.hr