Što se dogodi u tijelu samo dva sata nakon što rukama primite račun iz blagajne

krađe, Hercegovina, bankomat, bakterije, račun, zdravlje
sadrži dovoljno kemikalije koja remeti rad hormona, bisfenola A (BPA), da utrostruči njezinu koncentraciju u tijelu samo 2 sata nakon što ste ga primili u ruke.

U istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA, znantvenici su pratili razine BPA u urinu prije i nakon što su sudionici rukovali računima iz blagajne.

BPA razine skočile su s prosječnih 1.8 mikrograma po litri prije rukovanja na 5.8 mikrograma po litri nekoliko sati kasnije. Razine BPA dosegnule su vrhunac 8 sati nakon eksperimenta, kada su skočile na 11.1 mikrogram po litri.

BPA, kojega možete pronaći i u plastici te konzervama, povezan je s višim rizikom od razvoja astme, srčanih bolesti, pretilosti i raka.

Računi iz blagajni se printaju na papiru s premazom osjetljivim na toplinu koji sadrži BPA, tvrde autori studije.

Ipak, većina kupaca vjerojatno ne treba brinuti zbog rukovanja s računima, jer ih ne koristi u dovoljno velikim količinama. Ipak, nakon što se račun primili u ruke, spremite ga u poseban spremnik za pohranu računa, a vi ruke obavezno dobro operite!

Međutim za blagajnike i ostale službenike koji stalno rukuju s računima, izloženost BPA može biti opasna, zaključuju znanstvenici.

Zaštititi se mogu ako nose nitrilne rukavice, jer se pokazalo da se kod onih koji su ih nosili razina BPA samo neznatno povećala.

Prethodna je studija pokazala da su razine BPA u urinu skočile na 20,8 mikrograma po litri kod onih koji su pojeli juhu iz konzerve.


IL/prevention.com