Što jesti kad vas muči žgaravica?

Zob

Zob je biljka koja će vam biti savršen saveznik u borbi protiv žgaravice. Sadržava brojne minerale, zdrave masne kiseline, vlakna i ugljikohidrate. Zbog takvih svojstava, zob se sporo probavlja pa je stalan izvor energije i blagotvorno djeluje na cjelokupni probavni sistem. To znači da žgaravica postaje stvar prošlosti.

Đumbir

Đumbir je iznimno učinkovit kod želučanih problema, a posebno dobro djeluje na žgaravicu. Možete ga jesti samog ili kao dodatak hrani - juhama, prilozima, salatama, pa čak i u napicima. Njegovo blagotvorno djelovanje potvrđeno je mnogim istraživanjima.

Mahunarke

Mahunarke su hranjivi gusti ugljikohidrati koji dolaze s puno vlakana, a zbog toga ih vaše tijelo lako probavlja. One imaju stabilizirajući učinak na šećer u krvi. Višestruke studije pokazuju da grah može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, kao i drugih vrsta karcinoma. Istraživanja također pokazuju i da mahunarke blagotvorno djeluju na žgaravicu.

Jabuke

Jabuke sadrže niz antioksidativnih tvari koje brane stanice tijela od slobodnih radikala, ali i koje pomažu tijelu u normalnom funkcioniranju. Odavno je poznato da jabuka dobro djeluje na probavu, a sada je dokazano i da sprečava žgaravicu.

I još nekoliko korisnih uputa:

Jedite češće, manje obroke. Što je obrok manji i nemasniji, to se kraće zadržava u želucu, pa je i manji pritisak na mišić koji povezuje želudac i jednjak.

Povećana tjelesna težina, a posebno pretilost su faktor rizika. Većina osoba osjeća slabljenje žgaravice nakon smanjenja tjelesne težine, prenosi Tportal.

Cigarete, kava, alkohol i napici s kofeinom, kao i sva gazirana pića, ubojita su kombinacija kad je u pitanju žgaravica, posebno uz obilne i masne obroke. Izbacite ili barem smanjite sve navedene stimulanse.